Cukorbetegség

Miért és hogyan igyunk csalánteát - 7+1 indok a csalántea fogyasztása mellett

2022.05.12 18:36
Miért és hogyan igyunk csalánteát - 7+1 indok a csalántea fogyasztása mellett

A csalánról először a fájdalmasan szúró, zöld növényre asszociálhatunk, holott a csalántea az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk, amely többek között vértisztító, vízhajtó, fogyasztó, gyulladáscsökkentő és vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik. Összegyűjtöttük mire jó még a csalán, hogyan készítsük el a csalánteát és mennyit érdemes fogyasztani belőle.

A csalán cserjét évszázadok óta használják az emberek a jótékony egészségügyi hatása miatt. A gyógynövény A-, B, C- és K-vitaminban gazdag, valamint karotint és vasat is tartalmaz.

 

A csalántea 7+1 jótékony hatása az egészségünkre

 

1. Védi a vesék, a húgyutak és a prosztata egészségét

A csalánteát vízhajtóként gyakran alkalmazzák húgyúti fertőzések, vese- és prosztataproblémák kezelésére. A gyógynövény segíti a vizeletürítést miközben gátolja a fertőzést okozó kórokozók elszaporodását is. 

A csalántea csökkenti a kalcium-oxalát kristályok felhalmozódását a vesékben, így a vesekő megelőzése érdekében is érdemes fogyasztani.

2. Egyensúlyban tartja a vércukorszintet

 

A csalán csökkentheti és stabilizálhatja a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjét, így csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

3. Magas vérnyomásra is ihatjuk

4. Fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatása van

 

A csalántea fogyasztása segíthet enyhíteni például az izomfájdalmat, az ízületi gyulladásokból eredő fájdalmat és a fejfájást is.

5. Immunerősítő 

 

A csalánteában található antioxidánsok segítenek az immunrendszer erősítésében. A gyógynövény serkenti a T-sejteket, amelyek többek között felelősek a kórokozók elleni védekezésért. 

A csalán olyan polifenolvegyületet tartalmaz, amely segít bizonyos krónikus betegségek megelőzésében és kezelésében is. (cukorbetegség, daganatos megbetegedések, szív- és érrendszeri megbetegedések)

Ugyanakkor a csalán gazdag vitaminokban  – béta-karotinban, C-, B,  K-vitaminban, kalciumban és káliumban –, ásványi anyagokban, így a csalántea fogyasztása feltölti a szervezetünket felvértező vitaminraktárakat is!

6. Fogyásra is jó

 

A csalán nemcsak vértisztító hatású, hanem általános méregtelenítő hatással bír, tisztítja az emésztőrendszert és segíti a fontos tápanyagok felszívódását, ezzel elősegítve a fogyás folyamatát.

7. Enyhíti az allergiás tüneteket

 

A csípős csalánlevelek irritálhatják a bőrt, de a csalán valójában alkalmazható allergiás tünetekre is, mert természetes antihisztaminként is funkcionál.

8. Támogatja a csontokat

A csalánban megtalálható ásványi anyagok, fehérjék és flavonoidok támogatják a csontokat is.

Csalántea termékeink

 

Friss csalántea készítése


A csalánt főzelékként, köretként és friss csalánlé formájában is szokták fogyasztani. A csalánt tea formájában beszerezhetjük gyógyszertárakban, drogériákban is. 

 

A legnépszerűbb forma mégis a friss csalántea, amelyet a következőképpen készíthetünk:

 

Egy csésze csalánlevelet adjunk 2 csésze forrásban lévő vízhez és alacsony fokozaton hagyjuk forrni 5-10 percig. Ezután szűrjük le, és fogyasszuk ízlés szerint ízesítve!

 

A csalánteát kúraszerűen érdemes 6 hétig fogyasztani. Ne fogyasszunk napi 2 liternél többet a teából erős vízhajtó hatása miatt. 

 

Ha a tea vízhajtó hatását szeretnénk elérni, egy liter tea megivását javasolják a szakemberek, míg a húgyutak tisztítására napi 2 csésze javasolt 8-10 napon keresztül. Emésztés javítására és a prosztata-megnagyobbodás csökkentésére napi egy csésze ajánlott. 


Feltétlenül kérjük ki orvos tanácsát mielőtt csalántea-kúrába fogunk!