Vitaminok

A D-vitamin jótékony hatásai és pótlása

2022.05.12 15:10
A D-vitamin jótékony hatásai és pótlása

Sokan tudják már, hogy a D-vitamin kulcsfontosságú a szervezet számára, és ezért étrend-kiegészítőket szednek, ám fontos tisztázni a D-vitamin pontos hatásait. Az alábbiakban mutatjuk a D-vitamin 10 jótékony hatását a szervezetre, és hogy ki, mikor, mennyit szedhet belőle.

A D-vitamin (calciferol), azaz a D-hormon létfontosságú tápanyag, amely kulcsszerepet játszik a csontrendszer, az izomzat és az idegrendszer felépítésében, működésében és az immunrendszer támogatásában is. 

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, amelyet az emberi bőr a napfény hatására képes előállítani.

A D3 a sztár

 

A D-vitamin a D1, a D2 és a D3 vitamin összefoglaló neve. A D2 (ergokalciferol) és a D3 (kolekalciferol) azonos biológiai értékkel rendelkezik, ám a D3 a szervezet számára legjobban hasznosítható formája a D-vitaminnak. 

 

A D2 növényi eredetű, míg a D3 állati eredetű ételekből és étrend-kiegészítőkkel vihető be a szervezetbe.

 

Habár a szervezet képes önállóan előállítani a D-vitamint, a népesség nagy része D-vitamin-hiánnyal küzd a napfényszegény, téli időszak végére, mert a zsírraktárak néhány hónap alatt teljesen kiürülnek. 

 

A D-vitamin 10 jótékony hatása

Az utóbbi években nyilvánvalóvá vált, hogy a D-vitamin kulcsszerepet játszik a szervezet működésében. 

 

A D-vitamin hozzájárulhat a következőkhöz:

1. az egészséges csontozat, vázrendszer kialakulásához és az ép csontrendszer fenntartásához

2. a csontritkulás megelőzéséhez

3. a fogak védelméhez és fogágybetegségek miatti csontvesztés ellen is ajánlott

4. a kalcium és a foszfor bélrendszerből való felszívódásához

5. az immunrendszer támogatásához - jelentős szerepe van a fertőzések elleni védekezésben is

6. az agyműködés serkentéséhez és az idegrendszer támogatásához

7. az inzulinszint szabályzásához és a cukorbetegség kezeléséhez

8. a tüdő, valamint a szív- és érrendszerünk támogatásához

9. a daganatos megbetegedések kialakulásában résztvevő génekhez

10. várandósság esetén is kulcsfontosságú - hiányában nőhet a preeclampsia, a koraszülés és a terhességi cukorbetegség kockázata

 

A D-vitamin hiány tünetei, következményei

 

A téli időszak végére a magyar lakosság 90 százaléka D-vitamin hiányossá válik. D-vitamin hiányt okozhatnak bizonyos gyógyszerek mellékhatásai, vagy egyes betegségek; pl. felszívódási zavarral járó bélbetegségek, illetve máj- és veseproblémák is.

 

A következő tünetek D-vitamin-hiányra utalhatnak:

 

  • Állandó kimerültség, fáradtság
  • Gyakori légúti fertőzések
  • Csontproblémák - gyakori csonttörés, csontritkulás
  • Rossz fogak számának hirtelen növekedése
  • Izomgörcsök

 

Gyermekeknél intő jelek lehetnek:

 

  • Végtagok, mellkasi csontok deformálódása, súlyos esetben angolkór kialakulása
  • Fokozott hajlam csonttörésre
  • Puha koponyacsontok és boltozatos homlok
  • Mozgásfejlődés késése
  • Sápadt bőr

Hasznos és finom D-vitamin tartalmú ételek

D-vitamint például a következők fogyasztásával tudunk bevinni természetes úton a szervezetünkbe:

 

  • tej- és tejtermékek
  • tojássárgája
  • zsíros tengeri halak, mint a tonhal, a lazac és a makréla
  • májfélék
  • gomba
  • zab - zabpehely
  • narancslé

D-vitamin szedése: kinek és mennyit

 

A D-vitamin pótlására októbertől-márciusig napi 2000 NE javasolt az egészséges, normál súlyú felnőttek esetében biztonságosan, orvosi felügyelet nélkül.

A csecsemők és kisgyermekek napi 400 NE-t, a kisiskolások napi 1000 NE-t míg a kamaszok napi 2000 NE D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőt szedhetnek a napfényszegény időszakban. 

Tekintettel arra, hogy a D-vitamin zsírban oldódik, nem muszáj naponta szednünk vitamint, akár hetente egy adagban is bevehetjük. 

A tavaszi és a nyári időszakokban normál esetben nincs szükség D-vitamin pótlásra. 

 

A D-vitamin túladagolás veszélye

 

A D-vitamin természetes úton való – napsugárzással vagy ételekkel való – túladagolása nem lehetséges. 

Extrém mennyiségű napozás vagy napsugárzásnak való kitettség esetén is csak akkor fordulhat elő, ha a szervezet túl magas kalcium- vagy K2-vitamin-szinttel rendelkezik. 

Túladagolás a táplálékkiegészítők, egyéb beavatkozások hatására, valamint bizonyos betegségek, állapotok esetén alakulhat ki. Ilyenek lehetnek például a veseátültetés, a pajzsmirigybetegségek, heparin terápia vagy a tuberkulózis.

 

A D-vitamin túladagolás tünetei lehetnek a következők:

 

  • levertség, zavartság
  • gyakori vizelési inger
  • kalciumszint megemelkedése - hiperkalcemia
  • vesekő, vesekárosodás
  • meszesedés
  • gyomor- és bélrendszeri tünetek