Vitaminok

Milyen ételben van vas?

2022.08.04 15:13
Milyen ételben van vas?

A vas létfontosságú nyomeleme a szervezetünknek, hisz a vas szállítja az életet adó oxigént a sejtjeinkhez, vasra van szükségünk a vérképzéshez, az agy, az izmok és az immunrendszer működéséhez is. Testünk nem tudja előállítani a vasat, így azt kívülről kell biztosítanunk. A következőkben megvizsgáljuk miben is van vas és hogy melyek a legmagasabb vastartalmú ételek.

A vas szerencsére számos ételben megtalálható. A vasat nagy mennyiségben állati eredetű élelmiszerekkel könnyebb bevinni a szervezetbe, ugyanakkor a vasnak számos növényi forrása is fellelhető.

A növényekben lévő vas, az úgynevezett nem-hem-vas kémiai szerkezetében eltér az állati eredetű ételekben található hem-vastól.

Jó tudni, hogy a növényi vasnak csak 3-5 százaléka hasznosul, míg az állati eredetű ételekből származó vas 15 százaléka szívódik fel a szervezetben.

A növényi eredetű vasak felszívódása javítható a vast kísérő C-vitamin bevitelével, vagy zöldségek mellett húsfélék fogyasztásával.

 

Vaskészítmények

 

Mennyi vasra van szükségünk?

 

Az ajánlott napi vasbevitel a következő: 

  • 6 hónapos korig: 0,27 milligramm
  • 7-től 12 hónapos korig: 11 mg
  • 1-től 3 éves korig: 7 mg
  • 4-től 8 éves korig: 10 mg
  • 9-től 13 éves korig: 8 mg
  • 14 és 18 éves kor közötti fiúk: 11 mg
  • 14 és 18 éves kor közötti lányok: 15 mg
  • 19 és 50 éves kor közötti férfiak: 8 mg
  • 19 és 50 éves kor közötti nők: 18 mg
  • 51 éves és annál idősebb felnőttek: 8 mg

A vashiány okai és tünetei

Ha a napi szükséges vasbevitelt nem tudjuk biztosítani, sebesen apadni kezdenek a szervezet vasraktárai és vashiány alakul ki.

Vashiány alakulhat ki az elégtelen vasbevitel, a rosszul megválasztott étrend, vagy egyéb felszívódási problémák, valamint fokozott vasvesztés (vérzések) miatt is.

A vegetáriánus táplálkozás mellett könnyebben kialakulhat a vashiány, bizonyos élelmiszerek pedig kifejezetten rontják a vas felszívódási képességét (kalcium oxalát).

Vashiány esetén kezdetben sápadtságot, fáradtságot tapasztalunk, de idővel a tünetek súlyosbodhatnak és koncentráció zavar, szédülés, légszomj, állandó gyengeség, fejfájás, erős hajhullás léphet fel.

A vasat vastartalmú ételekkel, illetve vastartalmú étrend-kiegészítők szedésével pótolhatjuk.

Vastartalmú étrend-kiegészítő szedése előtt feltétlenül konzultáljunk orvossal, mert nem biztos, hogy a tüneteinket a vashiány okozza és a vas bizony túl is adagolható.

 

Vaskészítmények

 

Miben található a legtöbb vas? - vasat tartalmazó ételek

 

1.    Húsfélékből és tenger gyümölcseiből a legkönnyebb

 

100 g sertésmáj 16 mg vasat, míg szintén 100 g téliszalámi 6,5 mg vasat tartalmaz.

A csirkehús már valamivel alacsonyabb vastartalommal rendelkezik, mert 100 g csirkemellben 0,6 mg vas található.

Ezzel szemben 100 g kagylóban 10,5 mg vas van.

 

2.    Együnk gabonákat: zabkása és köles

 

A zabnak kimagasló a vastartalma - 4 mg/100 g vas van a zabpehelyben, de még a zabot is túlszárnyalja a köles, ami 6 mg/100 g vastartalommal rendelkezik.

De a búzaliszttel sem tudunk nagyot tévedni, mert a finomított búzaliszt 0,9, míg a teljes kiőrlésű búzaliszt 3,4 mg/100 g vastartalommal bír.

 

3.    Már egy tojás is értékes

 

Egy tojás a rendkívül értékes egyéb tápanyagok mellett 1,8 mg vasat tartalmaz, így erősen javasolt a fogyasztása.

 

4.    Tejtermékek - főként a sajt

 

A tejtermékek közül is kiemelkedik a sajt, ami a vastartalmat illeti, mert a sajt 0,5-1 mg/100 g vasat tartalmaz.

Ugyanakkor a tejtermékekben található kalcium valamelyest gátolja a vas felszívódását, így csupán tejtermékek fogyasztásával sajnos még nem tettünk mindent az elegendő vasfogyasztásért.

 

5.    Gyümölcsök és zöldségek: eper és spenót

 

Számos gyümölcs tartalmaz sok vasat, ám különös figyelmet érdemel az eper (11 mg/100 g vas) és a csipkebogyó (10 mg/100 g vas).

Mellettük a ribiszke, a mazsola, a birsalma és a citrom is igen magas vastartalommal rendelkezik.

A zöldségek közül a spenót, a sóska és a spárga is remek választások, ha a vas pótlására igyekszünk koncentrálni.

Ne feledjük azonban, hogy a növényi eredetű vas kevésbé hasznosul, mint az állati eredetű élelmiszerekből származó vas.

Ugyanakkor a gyümölcsökben és a zöldségekben található C-vitamin támogatja a vas megfelelő hasznosulását.

 

6.    Mák, kakaó, olajos magvak

 

A mák extra magas vastartalommal - 15 mg/100 g vassal rendelkezik, ám a jó hír a kakaó és a csokiimádóknak az, hogy a natúr kakaó vastartalma is igen magas: 7 mg/100 g.

A dió, a mandula, a pisztácia és a mogyoró is rengeteg vasat tartalmaz, így nyugodt szívvel fogyaszthatjuk őket.

 

7.    Hüvelyesek  és gombák

 

Jó tudni, hogy  bab, a borsó és a lencse abszolút dobogósnak számítanak a vastartalmukat illetően (6,5 mg / 100 g).

A gombák is igen magas vastartalommal rendelkeznek - kiemelkedő a vargánya (1 mg / 100 g).

Koncentráljunk a kiegyensúlyozott táplálkozásra és ha diétázunk, vagy esetleg vegetáriánus étrendet folytatunk fordítsunk fokozott figyelmet a vastartalmú ételek fogyasztására.

Amennyiben vashiány jeleit tapasztaljuk forduljunk a háziorvoshoz, aki kiírja a szükséges laborvizsgálatokat és az eredmények alapján határozza meg a további teendőket.

 

Legális gyógyszertár