Csipkebogyó kivonatot tartalmazó C-VITAMINOK
Miért fontos a C-vitamin?
Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet a mellékvesében, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el C-vitaminnak.
A C-vitamin az emberiség leghasznosabb felfedezései közé tartozik, fogyasztása alapvető a szervezet egészséges működéséhez, hozzájárul az immunrendszer és az idegrendszer megfelelő működéséhez, védi sejtjeinket a káros hatásoktól, jótékonyan befolyásolja az anyagcsere folyamatokat.
Mivel az emberi szervezet képtelen az előállítására, így azt táplálékkal kell bevinnünk a szervezetünkbe. Amennyiben ez nem történik meg, hiánytünetként többek között vérzékenység, izombántalmak, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság és gyulladások kialakulása figyelhető meg.
Amennyiben az életmódunk, napi rutinunk nem teszi lehetővé a kiegyensúlyozott, vitaminban gazdag táplálkozást, érdemes lehet étrend-kiegészítők segítségével pótolni a hiányt. A nemzetközi ajánlásoknak megfelelően a szakemberek naponta legalább 80 mg C-vitamin bevitelét javasolják egészséges emberek számára.
Ez a mennyiség azonban kortól, nemtől, életmódtól és testtömegtől függően is eltérő lehet, emellett különböző élethelyzetek és betegségek is befolyásolhatják a javasolt fogyasztási mennyiséget. A rendszeres napi fogyasztás mellett vannak olyan állapotok, melyekben a C-vitamin-szükséglet egyértelműen növekszik. Ilyenek például a terhesség és szoptatás, a betegség utáni lábadozás időszaka, az intenzív testedzés, megnövekedett környezeti stresszhatások (munkahelyi ártalmak, légszennyezettség stb.), rendszeres dohányzás, gyakori alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése.
Ideális esetben a kiegyensúlyozott, helyesen összeállított táplálkozásunk fedezi a napi C-vitamin igényünket. Gondosan összeállított és jó konyhatechnikával elkészített ételekkel bármelyik évszakban fedezhető a szervezet számára szükséges C-vitamin mennyiség. Szinte az összes friss zöldség és gyümölcs bővelkedik ebben a vitaminban (elsősorban a paprika, paradicsom, káposzta, zöldsaláta, brokkoli, kelbimbó, karfiol, sütőtök, spenót, bogyós gyümölcsök, citrusfélék, alma). Több ismert gyógynövény (pl. homoktövis, csipkebogyó, galagonya, csalán) szintén gazdag forrásai a C-vitaminnak. Ha tehetjük, naponta többször fogyasszunk C-vitaminban gazdag ételeket, odafigyelve a hő- és fémérzékenysége miatti helyes elkészítésére (nyersen vagy párolva fogyasztva, fémedényeket mellőzve)!
Hogyan válasszunk C-vitamint?
Számtalan C-vitamin készítmény közül választhatunk, amelyek között nehéz lehet eligazodni. Elsőként mindig mérjük fel az igényeinket, válasszunk a szükségletünknek megfelelő, kiváló minőségű terméket!
Érdemes tájékozódni a vásárlás előtt, utánanézni az egyes gyártóknak, a termékek minősítéseinek, esetleges díjainak, és az alkalmazott minőségellenőrző-folyamatoknak. Az ár a legtöbb esetben összefügg a minőséggel: a kifogástalan forrásból, megfelelő ellenőrzések mellett készült minőségi termékek magasabb árfekvésűek lehetnek, ugyanakkor a szélsőségesen drága készítmények nem biztos, hogy képesek annyi pluszt adni, ami az ár alapján indokolt lenne.
Az arany középút általában itt is nyerő: döntsünk a legjobb ár-érték arányú termékek mellett!
A C-vitamin legfontosabb forrásai
Ideális esetben a kiegyensúlyozott, helyesen összeállított táplálkozásunk fedezi a napi C-vitamin igényünket. Gondosan összeállított és jó konyhatechnikával elkészített ételekkel bármelyik évszakban fedezhető a szervezet számára szükséges C-vitamin mennyiség. Szinte az összes friss zöldség és gyümölcs bővelkedik ebben a vitaminban (elsősorban a paprika, paradicsom, káposzta, zöldsaláta, brokkoli, kelbimbó, karfiol, sütőtök, spenót, bogyós gyümölcsök, citrusfélék, alma). Több ismert gyógynövény (pl. homoktövis, csipkebogyó, galagonya, csalán) szintén gazdag forrásai a C-vitaminnak. Ha tehetjük, naponta többször fogyasszunk C-vitaminban gazdag ételeket, odafigyelve a hő- és fémérzékenysége miatti helyes elkészítésére (nyersen vagy párolva fogyasztva, fémedényeket mellőzve)!
Amennyiben az életmódunk, napi rutinunk nem teszi lehetővé a kiegyensúlyozott, vitaminban gazdag táplálkozást, érdemes lehet étrend-kiegészítők segítségével pótolni a hiányt. A nemzetközi ajánlásoknak megfelelően a szakemberek naponta legalább 80 mg C-vitamin bevitelét javasolják egészséges emberek számára.
Ez a mennyiség azonban kortól, nemtől, életmódtól és testtömegtől függően is eltérő lehet, emellett különböző élethelyzetek és betegségek is befolyásolhatják a javasolt fogyasztási mennyiséget. A rendszeres napi fogyasztás mellett vannak olyan állapotok, melyekben a C-vitamin-szükséglet egyértelműen növekszik. Ilyenek például a terhesség és szoptatás, a betegség utáni lábadozás időszaka, az intenzív testedzés, megnövekedett környezeti stresszhatások (munkahelyi ártalmak, légszennyezettség stb.), rendszeres dohányzás, gyakori alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése.
Miért fontos a RETARD-hatás?
Szerencsére nem kell komolyan tartanunk a C-vitamin túladagolásától, a fölösleges mennyiség ugyanis a vizelettel távozik. Ez az előny azonban hátrányt is jelent, hiszen nem azért választunk nagy dózisú C-vitamin készítményeket, hogy azok biohasznosulás nélkül kiürüljenek a szervezetből. Erre a problémára nyújt nagyszerű megoldást a RETARD hatóanyag-leadás, ami egy speciális gyártástechnológiával érhető el. Ilyenkor a C-vitamint egy speciális közegbe zárják, mely csak fokozatosan adja le a termék C-vitamin tartalmát, így hosszan tartó hatást biztosít.
A BioCo RETARD C-vitamin készítmények gyártása szigorú kontroll mellett történik, készítményeink RETARD hatását független laboratóriumok rendszeres minőségellenőrző mérései igazolják.
C+D DUO
A DÍJNYERTES C-VITAMIN CSALÁD TAGJA
2021-ben az Inspira Visionary Research által végzett közvélemény-kutatás alapján a Bioco C-vitamin termékcsalád (C+D Duo filmtabletta, C+D Duo Junior rágótabletta, C+Cink filmtabletta) elnyerte a 2021-es Év Terméke Díjat.
Az Év Terméke Díj elismeréseket a magyar fogyasztók döntései alapján ítélik oda, így a tényleges felhasználói, vásárlói tapasztalatok döntik el, hogy kik kapják meg a díjakat. Az innovatív termékeket első lépésben a szakmai zsűri pontozza, majd az Inspira Research által végzett reprezentatív, 2000 fős kutatás alapján a fogyasztók értékelik, és ezzel választják ki a legnépszerűbb, Magyarországon is kapható termékeket. A kutatás során a fogyasztók az attraktivitás, az innováció és az elégedettség mentén értékelik a márkákat, a végső sorrendet pedig kizárólag az előző három szempont alapján összesített, ún. POY index határozza meg.
A termékcsalád közkedvelt darabja a BioCo C+D duo filmtabletta, amely már három rangos elismerést is a magáénak tudhat.