Akciós termékek
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Szemölcs

A szemölcsök nemcsak esztétikai problémát jelentenek, mert sokszor fájdalmasak és bizonyos típusok veszélyesek is lehetnek. A gyerekeknél különösen gyakori vírusfertőzés otthon is kezelhető ecsetelőkkel, fagyasztással, míg a makacsabb szemölcsöket szakorvos távolítja el általában fagyasztással, kikanalazással, vagy lézerrel. A cikkben mutatjuk a legfontosabb információkat a szemölcsről, a szemölcs fajtáiról és a lehetséges kezelési módszerekről.

Mi a vírusos szemölcs?

A szemölcsöket a HPV (humán papilloma vírus) okozza. Többszáz HPV típust ismerünk és minden típus más-más tüneteket okoz a bőrön, vagy a nyálkahártyán. 

A szemölcs legismertebb fajtája a közönséges szemölcs, amely rendkívül fertőző és gyerekeknél különösen gyakori, visszatérő jelenség, ám jól kezelhető típus. 

A nemi szervek környékén megjelenő szemölcsök viszont veszélyesek is lehetnek.

A szemölcsök fertőzés útján terjednek, ám az immunrendszer gyengülése is segíti a megjelenésüket.

Vírusos szemölcs fajtái

Közönséges szemölcs

A leggyakrabban előforduló szemölcs típus a közönséges szemölcs  (verruca vulgaris)  általában a végtagokon és az ujjakon jelenik meg. A 3-10 mm átmérőjű,  kerek, kiemelkedő, érdes felületű kiütés csak a talpakon, a járás miatt szokott fájdalmat okozni.

A körmüket rágó gyermekeknél olykor a köröm alatt, vagy a körömágyban is megjelenhet és fájdalmat okozhat. 

Futó/lapos szemölcs

A lapos, avagy a futó szemölcs (verruca plana) a bőrbe simuló,  1-2 mm átmérőjű, bőrszínű, vagy barnás kiütés, amely általában csoportosan fordul elő a bőrön és olykor viszket. Elsősorban arcon, homlokon és ritkábban kézháton jelenik meg. 

Tinédzsereknél és legyengült immunrendszerű egyéneknél jellemző szemölcs típus. 

Talpi szemölcs

A szürkés-barnás talpi szemölcsök (verruca plantaris) meglehetősen fájdalmasak, mert belülről nőnek és a felszínen csak a töredéküket láthatjuk.

Uszodaszemölcs

Az uszodaszemölcs (molluscum contagiosum) igen gyakori kisgyermekeknél. A lencsényi kiütés általában csoportosan fordul elő és atópiás bőrön különösen jellemző a megjelenése. 

Nemi, végbél szemölcs

A nemi avagy a genitális szemölcs az egyik leggyakoribb, nemi úton terjedő betegség. A condyloma acuminatum pici vörös, vagy bőrszínű, gyorsan szaporodó csomóként jelentkezik a nemi szerveken, a húgycsőnyílás és a végbélnyílás környékén.

Lógó szemölcs

A lógó szemölcsök (verruca fliformis) fehéres, hosszúkás bőrkinövések az arcon, a homlokon, a nyakon és az ajkak környékén. Rendkívül fertőzőek és orvosi ellátást igényelnek. 

Fekete szemölcs

A nagyobb szemölcsök felszínén fekete pontok láthatóak  - ezeket látjuk a fekete szemölcsöknek. A fekete pontok vérerek, amelyek tápanyaggal látják el a szemölcsöt.

Piros szemölcs

A törzsön, az arcon és a végtagokon megjelenő, kiemelkedő piros apró éranyajegy, nem fertőző szemölcs, hanem egy jóindulatú elváltozás, amely örökletes hajlam, vagy hormonális változások miatt jelenik meg. Általában csupán esztétikai problémát okoz, azonban mutassuk meg szakembernek, ha vérezni kezd.

Szeborreás szemölcsök

Kocsányos és időskori szemölcs

Korral, vagy egyéni, genetikai hajlam miatt lapos májfoltok alakulhatnak ki a bőrön, amelyek idővel megvastagodnak

A májfoltokhoz hasonló jelenségek a lógó, kocsányos képletek, amelyeknek nincs köze a vírusos szemölcshöz. A  kocsányos szemölcsök tipikusan állon, szemhéjon előforduló bőrnövedékek.

 Ez a típus pusztán esztétikai problémát jelent, nem fertőz és kizárólag szakorvos távolíthatja el. 

Szemölcs vagy tyúkszem?

A megtévesztően hasonló megjelenés miatt gyakran keverik a talpi szemölcsöt a tyúkszemmel. A tyúkszemek ritkábban alakulnak ki talpon, többnyire a lábujjakon jelennek meg. A tyúkszem elsősorban rossz lábbeli viselete miatt alakulhat ki.

A nyomás miatt a szaruréteg megvastagodik és középen egy szarucsap képződik, amely nyomhatja az idegeket és a csonthártyát.

A tyúkszem és a szemölcs is jól kezelhető képződmény, ám a diagnosztizálást és a megfelelő kezelés kiválasztását bízzuk szakorvosra!

A szemölcs kezelése

A szemölcsök egy része hónapok, évek alatt magától is gyógyulhat, ám a további szaporodás és a fertőzés elkerülése érdekében mégis fontos a kezelésük.  

Szemölcs ecsetelő, lézeres eltávolítás, fagyasztás

Az orvos dönt a szemölcs típusa és elhelyezkedése alapján a kezelés módjáról.

  • Ecsetelés: kisebb szemölcsökre szokták alkalmazni
  • Fagyasztás: folyékony nitrogén segítségével, általában több alkalommal alkalmazva, eredményesen, jó eséllyel heg nélküli gyógyulást eredményez
  • Lézeres eltávolítás: Minimális vérzéssel és heggel járó művelet, amit gyakran használnak a nemi szemölcsök eltávolítására
  • Elektrokoaguláció: nagyfrekvenciás sebészeti vágókészülék, amely enyhe fájdalommal és csekély vérzést okozva jó eszköz egyes szemölcsök eltávolítására.
  • Volkmann kanállal való kanalazást, vagy sebészeti kimetszést is alkalmazhatnak

A szemölcs kezelése házilag

Otthoni praktikák alkalmazása előtt feltétlenül keressen fel egy szakorvost, aki igazolja, hogy a zavaró bőrnövedék ténylegesen szemölcs. Érzékeny helyeken semmiképp ne kezdjünk házi praktikákkal való kezelésbe. 

A gyógyszertárakban megvásárolható szemölcsirtó ecsetelők, fagyasztók és tapaszok megfelelőek lehetnek az otthoni kezelésre, illetve a bőrgyógyász szakorvos is felírhat otthoni kezelésre alkalmas gyógyszereket, készítményeket.

A vény nélkül kapható készítmények alkalmazása előtt is kérjük ki szakorvos véleményét, hogy a szemölcs típusának legmegfelelőbb módszert alkalmazhassuk.

Házi praktikák szemölcs ellen

A következőket szokták például sikerrel alkalmazni szemölcs ellen.

  • Vérehulló fecskefű: forrázatából (fél teáskanál növény 1 liter vízhez) borogatást készíthetünk.
  • Szódabikarbónát almaecettel és ricinusolajjal keverhetünk és éjszakai “pakolásként” alkalmazhatjuk.
  • Az almaecet víz keverékével naponta kétszer borogathatjuk a szemölcsöt.

Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan és, amennyiben szükséges szedjünk étrend-kiegészítő vitaminokat (C-, D-, vagy multivitamin készítményeket) az immunrendszer erősítése érdekében, hisz az erősebb immunrendszer könnyebben elbánik a szemölcsökkel is.

Tovább