Akciós termékek
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Illat
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Sebgyógyulás

A seb a bőrön keletkezett vágás, vagy nyílás. Ez lehet csak egy karcolás, vagy egy olyan apró vágás, mint egy papírvágás. Egy vágás keletkezhet esés, vagy baleset következtében. Az egészségügyi szolgáltató által orvosi beavatkozás során ejtett sebészeti vágás is sebnek minősül. Az Ön testének összetett rendszere van a bőrsebek foltozására. A megfelelő sebgyógyuláshoz minden egyes szakaszra szükség van. A sebgyógyulás számos részből és lépésből áll, amelyek a test helyreállításához összeadódnak Tovább olvasom

.

A sebgyógyulás szakaszai

A szervezet négy fő szakaszban gyógyítja a sebet, melyek a következők:

1. szakasz: A vérzés elállítása (hemosztázis)

Amikor vágást, karcolást, vagy más sebet ejt a bőrén, az általában vérzésnek indul. A sebgyógyulás első szakasza a vérzés elállítása. Ezt nevezzük vérzéscsillapításnak.

A vér másodpercekkel, vagy percekkel a seb keletkezése után elkezd alvadni. Ez a jó fajta vérrög, amely segít megelőzni a túl nagy vérveszteséget. Az alvadás segít a seb bezárásában és gyógyulásában is, heggé válik.

2. szakasz: A seb alvadása (alvadás)

A véralvadási és hegesedési fázisnak három fő lépése van:

A seb körüli erek beszűkülnek, ez segít megállítani a vérzést.
A vérlemezkék, amelyek a vérben lévő alvadási sejtek, összecsomósodnak, hogy "dugót" képezzenek a sebben.

Az alvadás, vagy koaguláció magában foglalja a fibrin nevű fehérjét. Ez a "vérragasztó", amely hálót alkot, hogy a vérlemezke-dugót a helyén tartsa. A seben most egy heg van.

A gyulladás, amely magában foglalja a tisztítást és a gyógyulást

Amint a sebed már nem vérzik, a szervezet elkezdheti a tisztítást és a gyógyulást.

Először a seb körüli erek egy kicsit megnyílnak, hogy több vér áramolhasson a sebbe.

Ettől a terület gyulladtnak, illetve kissé vörösnek és duzzadtnak tűnhet. Kicsit melegnek is érezheti, de ne aggódjon, ez azt jelenti, hogy megérkezett a segítség.

A friss vér több oxigént és tápanyagot juttat a sebbe - éppen a megfelelő egyensúlyt a gyógyuláshoz. A seb helyszínére érkeznek a fehérvérsejtek, az úgynevezett makrofágok.

A makrofágok segítenek megtisztítani a sebet az esetleges fertőzések leküzdésével. Emellett olyan kémiai hírvivő anyagokat, úgynevezett növekedési faktorokat küldenek, amelyek segítik a terület helyreállítását.

Lehet, hogy a sebben vagy a seb körül tiszta folyadékot lát. Ez azt jelenti, hogy a fehérvérsejtek védekeznek és újjáépítik a sebet.

3. szakasz: Újjáépítés (növekedés és proliferáció)

Ha a seb tiszta és stabil, a szervezet elkezdheti a hely újjáépítését. Oxigénben gazdag vörösvérsejtek érkeznek a helyre, hogy új szöveteket hozzanak létre. Olyan ez, mint egy építkezés, csakhogy a teste maga állítja elő az építőanyagokat.

A szervezetben lévő kémiai jelek arra utasítják a sebet körülvevő sejteket, hogy a kollagénnek nevezett rugalmas szöveteket hozzák létre. Ez segít a bőr és a sebben lévő szövetek helyreállításában. A kollagén olyan, mint egy állványzat, amelyre más sejtek építkezhetnek.

A gyógyulásnak ebben a szakaszában friss, kiemelkedő, piros heg látható. A heg színe lassan halványul, és laposabbnak fog tűnni.

4. szakasz: Érés (megerősödés)

Még azután is, hogy a seb zártnak és javultnak tűnik, a seb még mindig gyógyul. Lehet, hogy rózsaszínűnek és megnyúltnak, vagy ráncosnak tűnik. Lehet, hogy viszketést, vagy feszülést érez a területen. A teste folytatja a terület helyreállítását és megerősítését.

 

Rossz sebgyógyulás

A sebgyógyulás egyik legfontosabb tényezője a vérellátás.

A vér szállítja az oxigént, a tápanyagokat és minden mást, amire a szervezetnek szüksége van a sebgyógyuláshoz. Egy seb kétszer annyi idő alatt gyógyul be, vagy egyáltalán nem gyógyul be, ha nem kap elég vért.

Kockázati tényezők

Számos oka lehet annak, hogy egy seb nem gyógyul megfelelően. Az életkor befolyásolhatja a gyógyulást. Az idősebb felnőtteknek lassabban gyógyuló sebeik lehetnek.

Egyes egészségügyi állapotok rossz vérkeringéshez vezethetnek. Ezek az állapotok rossz sebgyógyulást okozhatnak:

 • elhízás
 • magas vérnyomás (hipertónia)
 • érrendszeri betegség
 • a krónikus seb nagyon lassan vagy egyáltalán nem gyógyul

Ha krónikus sebe van, lehet, hogy szakemberhez kell fordulnia.

 

Kezelések

A lassan gyógyuló sebek kezelései közé tartoznak:

 • gyógyszerek és egyéb, a véráramlást javító terápia
 • a duzzanat csökkentésére irányuló terápia
 • sebfertőtlenítés, vagyis a seb körüli elhalt szövetek eltávolítása a seb gyógyulásának elősegítése érdekében
 • speciális bőrkenőcsök a sebek gyógyulásának elősegítésére
 • speciális kötszerek és egyéb bőrborítások a gyógyulás felgyorsítására

A fertőzés jelei

A seb lassan gyógyulhat, ha fertőzött. Ez azért van, mert a szervezete a seb tisztításával és védelmével van elfoglalva és nem tud megfelelően eljutni az újjáépítés szakaszába.

A fertőzés akkor következik be, amikor baktériumok, gombák és más baktériumok bejutnak a sebbe, mielőtt az teljesen begyógyulna.

A fertőzés jelei a következők:

 • lassú gyógyulás vagy egyáltalán nem gyógyulni látszik
 • duzzanat
 • bőrpír
 • fájdalom vagy érzékenység
 • forró vagy meleg érintésre
 • genny vagy folyadék szivárog

A fertőzött seb kezelése a következőket foglalja magában:

 • a seb tisztítása
 • az elhalt vagy sérült szövetek eltávolítása a seb körül
 • antibiotikus gyógyszerek
 • antibiotikus bőrkenőcsök a sebre

Foghúzás utáni sebgyógyulás

A foghúzás a leggyakoribb szájsebészeti beavatkozás. Sok embernél a fogak túlzsúfoltsága, fertőzések vagy fogszuvasodás miatt húzzák ki a fogakat.

Miután kihúzták a fogát, a szervezete megkezdi a természetes gyógyulási folyamatot. A szája ugyanúgy gyógyul, mint a teste más részei.

A foghúzást követő 24 órán belül vérrög képződik a fog hüvelyben, amely megállítja a vérzést. Amint a vérrög kialakul, a teste elkezdi a granulációs szövet kialakulását, hogy befedje a sebet. Ez a szövet gyakran krémfehér színű, és kollagénből, fehérvérsejtekből és vérerekből áll.

Laparoszkópia műtét utáni sebgyógyulás

A laparoszkópos műtét után a következő néhány napban valószínűleg fájdalmai lesznek. Lehet, hogy alacsony láza lesz, fáradtnak és rosszul érzi magát. Ez gyakori, azonban 1-2 hét elteltével jobban fogja érezni magát.

Kövesse az alábbi lépéseket, hogy minél gyorsabban meggyógyuljon.

 • Pihenjen, ha fáradtnak érzi magát. Az elegendő alvás segít a regenerálódásban.
 • Próbáljon meg minden nap sétálni. A séta fokozza a vérkeringést, és segít megelőzni a tüdőgyulladást és a székrekedést.
 • Kerülje a megerőltető tevékenységeket, például a kerékpározást, a kocogást, a súlyemelést, vagy az aerob testmozgást, amíg orvosa azt nem mondja, hogy ez rendben van.
 • A műtét után 24-48 órával zuhanyozhat, ha orvosa engedélyezi. Tapogassa szárazra a vágást (metszést). Ne fürödjön az első 2 hétben, vagy amíg orvosa azt nem mondja, hogy ez rendben van.
 • Ha gyomorpanaszai vannak, próbáljon ki sovány, zsírszegény ételeket, például sima rizst, sült csirkét, pirítóst és joghurtot.
 • Igyon sok folyadékot, hogy megelőzze a kiszáradást.
 • Ha aszpirint vagy más vérhígítót szed, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy elkezdheti-e és mikor kezdheti újra szedni.
 • Ha orvosa antibiotikumot írt fel, szedje azt az utasítás szerint. Ne hagyja abba a szedését csak azért, mert jobban érzi magát. A teljes antibiotikum-kúrát be kell vennie.
Tovább