Kedvezményes ajánlatok
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Hüvelygomba

Ön a Kalmia Gyógyszertár felületére lépett. Ebben a kategóriában olyan készítmények találhatóak, melyeket a Kalmia Gyógyszertár Kft. szolgál ki Önnek, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére (Medicina Expressz szállítási mód). Ha csak olyan terméket választ, ami az Online Patika kategórián kívül található, akkor azt a Pharmazone WS Kft. teljesíti futárszolgálatok bevonásával. Ha gyógyszertári készítményeket és egyéb készítményeket is vásárol, akkor azt a gyógyszertár szolgálja ki, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Önnek Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére.
Legális gyógyszertár

Hüvelygomba kezelése

A hüvelygomba a leggyakrabban előforduló nemi betegségek egyike, mely igen kellemetlen tünetekkel jár és sok esetben gyakran visszatér. Ez a fertőzés ugyanakkor ma már jól kezelhető és a kiváltó okok feltárásával meg is előzhető. Fontos, hogy orvos állítsa fel a hüvelygomba diagnózisát, hiszen így lehet a bizonyított problémával szemben hatásosan fellépni, és nem fordulhat elő, hogy például egy bakteriális fertőzést próbál a beteg gombaellenes készítményekkel orvosolni.

Hüvelygomba tünetei

A tünetek különbözőek lehetnek, de egy közös bennük, mind rendkívül kellemetlen, önmagában is. Gyakran társul a hüvelygomba mellé hólyaghurut is, még kínzóbbá téve az egyébként is jelenlévő problémát. A hüvelygomba főbb tünetei lehetnek:

 • sűrű folyás, fehér hüvelyváladék
 • viszkető intim terület
 • fájdalom érzése a hüvelybemenet környékén
 • fájdalom szexuális együttlét során
 • duzzanat a szeméremajkakon
 • sebesedés a hüvely környékén
 • vizeletürítéskor fájdalom
 • kivörösödött szeméremajkak
 • csípő, égő érzés a szeméremtájékon

Hüvelygomba okai

A hüvelygomba okozta hüvelyfertőzés oka az esetek nagy részében a Candida albicans nevű élesztőgomba, de más Candida fajok is meghúzódhatnak a panaszok mögött. A gomba, ami a betegséget okozza 37 °C körüli hőmérsékleten szaporodik leginkább, ezért az ember általános testhője optimális a számára. Az egészséges hüvelyflórában is megtalálható néhány gomba, mégsem okoz panaszt. A gond akkor van, ha a normál hüvelyflóra egyensúlya felborul. Milyen tényezők boríthatják fel ezt a törékeny egyensúlyt?

 • antibiotikumok, kortizon tartalmú és egyes rák gyógyszerek szedése
 • a cukorbetegek alapból is fogékonyabbak a gombás fertőzésekre
 • uszoda, strand használat
 • hormonális változások okozta hüvelyváladék összetétel megváltozása
 • hormontartalmú gyógyszert szedő hölgyeknél is nagyobb az esély a hüvelygombára
 • túlzásba vitt higiénia, a jó baktériumok elpusztítása miatt
 • kényelmetlen, szintetikus fehérneműk

Hüvelygomba kezelése

Megfelelő kezeléssel a hüvely gombás megbetegedése jól gyógyítható, javarészt nem újul ki a betegség. Gombaellenes hatású kúpok, kenőcsök, hüvelytabletták helyileg alkalmazhatók az orvos utasítása szerint. Ezek leggyakrabban clotrimazol vagy fenticonazol gombaellenes hatóanyagokat tartalmaznak. 

Ha komolyabb problémával áll szemben, az orvos a terápiát kiegészítheti szájon át szedhető gyógyszerekkel is, ezek mindig vénykötelesek. Akinél többször kiújul a betegség, a partner vizsgálata és adott esetben kezelése is szükségessé válik. Törekedni kell a hüvelygomba kiváltó okainak feltárására, mert a tünet ugyan kezelhető, de kockázatok ismerete és kerülése szükséges, hogy ne térjen vissza 2-3 havonta.

Hüvelygomba kúp

Az orvos által előírt lokális (helyi) kezelés eszköze lehet a hüvelygomba elleni kúp. Ezeket az orvos utasításának megfelelő adagban és ideig kell alkalmazni, általában rövid idő alatt megszüntetik a folyásos, viszketéses és gyulladásos panaszokat. A kúpok a hüvelyben fejtik ki hatásukat, külsőleg leggyakrabban a hüvelygomba elleni krémek alkalmazását is előírja a kezelőorvos.

Hüvelygomba krém

A hüvelygomba kezelést célzó krémek gombaölő hatóanyagot tartalmaznak és a külső nemi szervek gombafertőzése kezelhető velük. A szakember általában a kombinált kezelést írja elő, kúp és krém vagy kúp és krém, illetve orálisan szedhető gyógyszer formájában. 

Ha a partner kezelése is szóba jön, a hüvelygomba elleni krémeket a kezelőorvos a makk- és fityma bőrének gomba okozta gyulladására is előírja.

Az intim gombás megbetegedésekről bővebben az alábbi oldalon is informálódhat: Gombás fertőzés – Biztonságosszex.hu (semmelweis.hu).

Hüvelygomba terhesség alatt

A terhesség alatt bekövetkező hormonális változások a hüvelygomba megjelenésének kockázatát is magukban hordozzák. Megváltozik a hüvely ph értéke, a normál esetben jelenlévő kórokozók egyensúlya felborul. Gombás, de akár bakteriális irányba is eltolódhat, ez pedig panaszokat okoz. A megelőzés érdekében a terhesség alatt kiemelt jelentőségű a körültekintő intim tisztálkodás, a légáteresztő, pamut fehérneműk viselése és a rendszeres nőgyógyászati konzultáció. 

Kismamák esetében fokozottan igaz, hogy minél előbb forduljanak szakorvoshoz a panasszal, hiszen esetükben a vény nélkül kapható készítmények sem mindig alkalmazhatóak!

Tovább