Hüvelyi folyás

Nincs ilyen termék.
Keresés típusa
Miben keressen
Összes kategória
Ft
Ft

A hüvelyi folyástól nem kell megijedni, hisz természetes jelenségnek tekinthető, amely védelmet nyújt a hüvely számára a  fertőzésektől. Azonban, ha a váladék színe, vagy az állaga változik fontos, hogy észleljük és forduljunk nőgyógyász szakorvoshoz, amennyiben néhány napon belül nem múlnak a tünetek. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mit kell tudni a hüvelyi folyásról és annak változásairól.

Mi a hüvelyi folyás?

A hüvely és a méhnyak mirigyei termelik a hüvelyváladékot, amely nedvesen tartja a hüvely falát, hogy eltávolítsa az elhalt sejteket, távol tartsa a kórokozókat és segítse a megtermékenyülést.

A hüvelyi folyás tehát normál körülmények között a hüvely egészségét támogatja. A váladék mennyisége egyéntől, kortól, időszaktól függően eltérhet.

Hormonális hatások- és változások esetén megjelenhet bőségesebb-, színtelen-  vagy enyhén fehér- és szagtalan-, vízszerű hüvelyi folyás. Ez megjelenhet például fokozódó nyáktermelés miatt pubertás korban, terhesség esetén és a menstruációs ciklus során, ovuláció (azaz peteérés) környékén, vagy csupán szexuális együttlét során is (a megtermékenyülést támogatva). Bő, fehér folyás minden egyéb tünet nélkül erős hüvelyi flóra esetén is tapasztalható.

Amennyiben a folyás mennyisége fokozódik, a színe és a szaga is változik, valamint egyéb tünetek is megjelennek, mint csípő, viszkető esetleg égető érzés, akkor feltétlenül forduljunk szakorvoshoz.

A hüvelyi folyás fajtái

Vízszerű, áttetsző folyás

A fent leírtak alapján teljesen normálisnak tekinthető, míg nem jelentkezik egyéb kísérőtünet, vagy a folyás színe, állaga és mennyiségében nem áll be jelentős változás.

Fehér hüvelyi folyás

Amennyiben a hüvelyváladék állaga darabossá, túróssá válik, a mennyisége nő és esetleg egyéb kísérőtünetet pl. hüvelyi diszkomfortérzet, viszketést, szúró-, csípő-, égető érzést tapasztalunk a hüvelyben és a környékén, akkor nagy eséllyel gombás fertőzésünk van és orvoshoz kell fordulnunk. 

Sárga, zöld hüvelyi folyás

Ha a váladék sötét sárga, esetleg zöldes színű és mellette egyéb tüneteket is észlelünk – mint viszketés, csípő- égő érzés, alhasi fájdalom vagy hüvelyi diszkomfort – akkor valószínűleg bakteriális fertőzéssel állunk szemben. Ugyanakkor egyéb szexuális úton terjedő betegség (STD) is állhat a sárga folyás és a többi tünet mögött. Feltétlenül forduljunk szakorvoshoz, ha ilyet tapasztalunk, mert elhanyagolás esetén súlyos következményekkel nézhetünk szembe.

Barna, szürke hüvelyi folyás

Többnyire erős, bűzös szagú barnás hüvelyváladék is a hüvely PH egyensúlyának felborulására és kórokozók - nagy eséllyel baktériumok - jelenlétére utal és orvosi kezelést igényel.

Rózsaszín hüvelyi folyás, vérzés

A rózsaszín folyás megelőzheti magát a menstruációs vérzést. Ovuláció környékén, vagy a terhesség korai szakaszában is előfordulhat és egy kisebb sérülés is okozhatja. Azonban, ha rendszeresen (menzeszen kívüli időszakban) véres folyást (húslészerű váladékot) észlelünk forduljunk orvoshoz, mert gyulladás, vagy súlyosabb esetben rosszindulatú daganat is állhat a tünet hátterében.

A hüvelyi folyás okai

 • Nem megfelelő vagy éppen túlzásba vitt intim higiénia, amely tönkreteszi a hüvely természetes savköpenyét
 • Antibiotikumos kezelés, amely elpusztítja a “jó” baktériumokat és felborítja a PH-egyensúlyt a hüvelyben
 • Lokális fogamzásgátló eszköz - pl. pesszárium
 • Műszálas, irritáló fehérnemű
 • Műanyag intim betét vagy tampon - nem elég gyakori cseréje
 • Anyagcsere-betegségek - cukorbetegség
 • Fertőzött szexuális partner, nem megfelelő higiénia szexuális együttlét közben-, után
 • Hormonális változások 
 • Fogamzásgátló szedése
 • Fertőzések (szexuális úton terjedő betegségek, egyéb gombás-, vagy bakteriális eredetű fertőzés)

A hüvely egészségének megőrzése

 • Figyeljünk az intim higiéniára, ha szükséges használhatunk intim mosakodó termékeket is, ám ezt ne vigyük túlzásba. Menstruációs napokon különösen ügyeljünk a higiéniára a gyakori tampon-, vagy betét csere mellett.
 • Válasszunk illatmentes verziót az intim termékekből és ne vigyük túlzásba se a hüvely és környéke tisztítását (túlzott irrigálás kerülendő).
 • Idegen helyen ne üljünk rá a wc deszkára és az elölről hátrafelé törlési technikát használjuk.
 • Antibiotikumos kezelések alatt és után vessünk be probiotikumos kúrát és orvos tanácsát kikérve használhatunk probiotikus hüvelykészítményeket is.

A hüvelyi folyás kezelése

A szakorvos fizikális és esetleg ultrahangos vizsgálattal, kenetvétellel és ha szükséges tenyésztés segítségével állítja fel a diagnózist. Bakteriális fertőzés esetén antibiotikumot, gombás fertőzés esetén gomba elleni készítményeket, gyógyszereket javasol majd.

Fertőzés esetén rendkívül fontos a parner egyidejű kezeléséről is gondoskodni a visszafertőződés elkerülése érdekében. A fertőzést követően az orvos valószínűleg a hüvely PH-jának helyreállítását célzó terápiát fog javasolni.

Tovább