Hüvelyszárazság

Nincs ilyen termék.
Keresés típusa
Miben keressen
Összes kategória
Ft
Ft

Hüvelyszárazság – miért alakul ki és hogyan lehet tőle megszabadulni? 

A női nemi szerv egyensúlya nagyon kényes, és számtalan folyamat befolyásolja, hogy megfelelően tud-e működni. A hüvelyszárazság egy olyan probléma, ami valamilyen egyensúly felbomlásáról árulkodik. Normál esetben ugyanis a hüvely nedves, rendszeresen távozik belőle hüvelyváladék is. Amikor ennek a hiányát vesszük észre, az egyrészt, számos kellemetlenséggel jár, másrészt, arra enged következtetni, hogy valami nem úgy működik, ahogyan eddig.

Hüvelyszárazság tünetei

Amikor hüvelyszárazságról beszélünk, legtöbbször az az első gondolatunk, hogy ez a szexuális életben okozhat problémát, ugyanis, mint tudjuk, a hüvely nedvessége elengedhetetlen ahhoz, hogy a nő számára ne járjon fájdalommal a közösülés. Ez igaz is, azonban ezen kívül más tünetek is utalhatnak arra, hogy a terület túlságosan száraz:

  •       gyakrabban léphetnek fel húgyúti fertőzések,
  •       égő viszkető érzést tapasztalhatunk,
  •       vizelés közben égető érzést kínozhat,
  •       gyakrabban kell pisilni,
  •       megjelenhet az inkontinencia,
  •       és ahogy említettük, közösülés közben fájdalom, vagy min súrlódás érzés tapasztalható.

Miért alakul ki a hüvelyszárazság?

A hüvelyszárazság legtöbbször azért alakul ki, mert a hormonok egyensúlya felborul a szervezetben. Ez lehet valódi hormonális eredetű probléma, de lehet teljesen normális és természetes élethelyzet is.

  •       Normálisnak tekintjük például, ha szülés után, illetve a szoptatás alatt válik szárazzá a hüvely. A szervezetünk ugyanis ilyenkor a baba ellátására a, a tejtermelésre koncentrál, ezért túlsúlyba kerülnek az ezt elősegítő hormonok, gyakran a normál női hormonok rovására.
  •       Ugyanígy természetesnek tekintjük a hüvelyszárazságot a menopauza időszakában. Ilyenkor átalakulnak a hormonszintek, ami a változókor számos ismert tünetét okozza, többek között a menstruáció elmaradása és ennek a folyamatnak tudható be. Egy ilyen tünet a hüvelyszárazság is.
  •       Állhatnak ugyanakkor kevésbé rendben lévő folyamatok a háttérben, ilyen például az endometriózis, azaz a méh nyálkahártyájának burjánzása olyan területeken, ahol nem kellene jelen lennie.
  •       A hüvelyszárazságról ugyanakkor el kell mondani, hogy pszichés alapon is jelentkezhet. Ha az érintett nő valamiért ódzkodik az együttléttől, nem tudja magát elengedni, túl stresszes, tapasztalhatja ezt a kellemetlen problémát.

Hüvelyszárazság ellen

Még ha teljesen természetes oka is van, a hüvelyszárazság akkor is igen kellemetlen lehet a fent felsorolt tünetek miatt. Éppen ezért legtöbben szeretnének tenni a hüvelyszárazság ellen.

Amennyiben nincsen logikus és kézzelfogható magyarázat, mint például a szoptatás, vagy a menopauza, az első utunk a nőgyógyászhoz kell, hogy vezessen, hogy kizárjuk a szervi problémákat. Ha ilyesmi nem áll fenn, nem találnak semmi olyan betegséget, amit kezelni kellene, a hüvelyszárazság ellen leginkább különböző síkosító készítményekkel, hidratálókkal tudunk küzdeni.

Tudni kell azonban, hogy ennek a problémának van egy olyan szintje, amikor a tüneti kezelés már nem bizonyul elegendőnek. Ha súlyosabb fokú a hüvelyszárazság, akkor szóba jöhet az ösztrogén nevű hormon mesterséges pótlása is. Erre több megoldás is létezik, például az ösztrogéngyűrű, amit a hüvelyben kell alkalmazni, valamint hüvelyi ösztrogén tabletta, vagy hüvelykrém jöhet szóba. Ha ez még mindig nem elég, akkor a szájon át szedhető ösztrogéntabletták nyújthatnak megoldást.

Száraz hüvely lelki okai

Említettük már, hogy a száraz hüvelynek lelki okai is lehetnek. Ha azt sejtjük, hogy ilyesmi áll a háttérben, akkor sokat segíthet, ha megpróbáljuk feltárni a problémánk okát, eredetét. Amennyiben ezzel egyedül nem boldogulunk, pszichológus, illetve szexuálpszichológus segítségét is kérhetjük. Ha a probléma lelki eredetű, a tüneti kezelés nem fog megoldást hozni, ezért mindenképpen szembe kell nézni az okokkal.

Száraz hüvely kezelése otthon

A száraz hüvely otthoni kezelésére leginkább a síkosító, illetve a hüvelyi hidratáló krémek használata ad lehetőséget. Amennyiben az állapot csak a közösülés során okoz kellemetlenséget, elegendő lehet síkosító használata. Ha azonban már a mindennapokban is fájdalom, viszketés, égő érzés jelentkezik, akkor a hidratálók rendszeres alkalmazása megfontolandó.

Tovább