Kedvezményes ajánlatok
Márka
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem

Balesetek

Utazási balesetek - Sebek ellátása

Az egész évi munka és bezártság után felhőtlen örömmel vetjük bele magunkat a nyaraláson a vízi- és labda sportokba, vagy épp a nagyobb lélegzetvételű biciklis túrákba. Kis felkészüléssel, óvatossággal és rovarriasztók segítségével elkerülhetjük a kisebb-nagyobb baleseteket, míg sebkezelő szerekkel, eszközökkel hatékonyan kezelhetjük saját és gyermekeink apróbb sérüléseit. Az alábbiakban mutatjuk mit érdemes betenni az útipatikába a sebek, balesetek és csípések ellátása érdekében.

A nyaraláson joggal szeretnénk bepótolni az egész évben hiányolt élményeket, de nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő felkészülésről fizikálisan és a jól felszerelt útipatikáról sem.

Ha a nyaraláson vízisportokat, futást, labdajátékokat tervezünk, jó ha bizonyos edzettdégi szinttel rendelkezünk, mert így kisebb eséllyel érnek minket balesetek és, ha mégis megtörténik a baj, a regenerálódás is gyorsabb lesz.

Ha nincs is időnk rendszeres mozgásra a nyaralás előtt, amit biztosan megtehetünk:  a bemelegítés az intenzív sport, játék megkezdése előtt.

Hasonlóképpen, ám még egyszerűbben előzhetjük meg a kullancs- a szúnyog- és egyéb rovarcsípéseket is, amelyre remek eszközök kullancs-, szúnyogriasztók állnak a rendelkezésünkre.

De mivel készüljünk a kisebb horzsolások, sérülések kezelése érdekében?

Sebfertőtlenítő szerek

Ha egy rossz mozdulat, vagy esés következtében lehorzsoltuk, megszúrtuk magunkat a következőket tehetjük:

A sebkezelés szentháromsága: a seb tisztítása, a fertőtlenítése és a lefedése.

A sebet lemoshatjuk óvatosan tiszta vízzel, vagy seböblítő, sebtisztító oldattal is. A seb kimosása után alkalmazzunk sebfertőtlenítő szert.

A sebet lefújhatjuk a fertőtlenítő spray-vel, vagy a fertőtlenítő folyadékot odacseppenthetjük a sérült területre.  Igyekezzünk elkerülni a vatta, vagy kötszer sebbe ragadását, ezért ha lehet, csak a seb környékét töröljük át a fertőtlenítővel átitatott gézlappal, vattával.

Amennyiben szilánkot, vagy egyéb szennyeződést látunk a sebbe, fertőtlenített csipesz,  vagy gézlap segítségével óvatosan távolítsuk el azt.

Forduljunk orvoshoz, ha a következőket tapasztaljuk:

  • nem tudjuk eltávolítani a sebben lévő nagyobb szennyeződéseket, szilánkokat
  • a seb nagy, mély, vagy csipkézett szélű, amelyhez öltésre és sebészeti tisztításra lehet szükség
  • koszos, rozsdás, vagy szennyezett tárgy okozta a sebet
  • nyomást követően sem áll el a seb vérzése, vagy erősen spriccel belőle a vér
  • állati, vagy emberi harapás okozta a sebet

Sebgyógyulást segítő krém

Amikor a seb már nem nedvedzik megkezdhetjük a hámosodást, avagy az új bőrszövet képződését elősegítő krémek, gélek használatát. 

Ezeket a készítményeket naponta egyszer-kétszer vékonyan felkenve alkalmazhatjuk. 

Sebtapasz

Már megdőlt a régi nézet, miszerint a sebet mindenképp szabadon kell hagyni a gyors gyógyulás érdekében. Valójában a seb nedves környezetben, a kórokozóktól biztonságosan óvva jobban és gyorsabban gyógyulhat.

A bőrbarát ragasztóval ellátott sebtapasz használata a lehető legegyszerűbb formája a seb fedésének. Amennyiben nagyobb kiterjedésű, vagy sebtapasszal nehezen fedhető terület sérült, használhatunk filmkötszert (spay, vagy ragasztható formátumban), szigetkötszert, sebzáró tapaszt, gézlapot, mull-lapot, vagy nedvszívó sebbpárnát is.

Vízhatlan sebtapasz

Számos típusú sebtapasz, kötszer közül válogathatunk. Utazásra érdemes beszerezni vízálló, jó légáteresztésű, könnyen eltávolítható, különböző méretű és formájú sebtapaszt tartalmazó terméket, kötszert (gézlapot) és ragtapaszt.

A vízhatlan sebtapasz például rendkívül hasznos  vízparti környezetben, míg a vágható sebtapaszok igény szerint szabhatók méretre. Az extra erős sebtapaszok nagyobb védelmet biztosítanak, míg a kedves mintákkal ellátott sebtapaszok a gyerekeket vidítják fel.

Hogyan tegyük fel a sebtapaszt?

A seb lemosása, fertőtlenítése után, várjuk meg míg a seb környéke megszárad és csak ezután ragasszuk fel a sebtapaszt. Figyeljünk rá, hogy a tapasz gyűrődésmentesen kerüljön fel.

A sebtapaszt naponta cseréljük, természetesen, ha valamilyen oknál fogva hamarabb leesik, elkoszolódik akkor gyakrabban. 

Kullancs csípés

Nem csupán egy rossz mozdulat okozhat sebet, de a kullancsok, szúnyogok, méhek, darazsak, hangyák, vagy akár pókok csípése is megkeserítheti a nyaralást.

Ha vízpartra megyünk semmiképp ne hagyjuk otthon a szúnyogriasztót, ha pedig a természetbe vágyunk és túrázunk vigyük magunkkal a kullancsriasztó spray-t, vagy karkötőt, krémet is.

Mit tegyünk ha kullancs van bennünk?

Esténként feltétlenül ellenőrizzük, hogy nincs-e bennünk, vagy családtagjainkban kullancs. Ha találunk, akkor remek szolgálatot tehet egy kullancskiszedő csipesz. A kullancsot lassú, határozott mozdulattal tudjuk kiszedni. Fontos, hogy ne kenjük be és ne csavargassuk a kullancs fejét.

Ha nem tudjuk kiszedni a kullancsot forduljunk orvoshoz, aki szakszerűen eltávolítja majd. A csípés után néhány hétig figyeljük a csípés helyét és a teljes testet, hogy nem jelenik-e meg szokatlan bőrpír, kokárdaszerű kiütés, amely a Lyme-kórra utalhat.

A gyógyszertárakban és drogériákban válogathatjunk a kullancs- és szúnyogriasztó, valamint a csípések kezelésére alkalmas termékek közül

Csípések kezelése

A szúnyog, a méh, a darázs, illetve a hangyacsípés után normális reakció a bőrpír, a duzzadás, a viszketés és a fájdalom is.

Méhcsípés esetén elsődleges a fullánk eltávolítása, majd a csípés helyének jeges borogatása, hűtése.

Egyéb csípéseknél alkalmazhatunk csípés utáni, a gyulladást, a viszketést, a fájdalmat és a bőrpírt enyhítő krémet, hűsítő gélt.

Amennyiben a csípés utáni reakciók nem enyhülnek és terjedő csalánkiütést, sápadtságot, a torokban gombócérzést, fulladás érzést, hányingert, hányást, hasmenést, alacsony vérnyomást vagy szapora szívverést, hirtelen levertséget, ájulást tapasztalunk azonnal hívjunk mentőt!

Tovább