Kedvezményes ajánlatok
Márka
Termékcsalád
C-vitamin tartalom
D-vitamin tartalom
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Illat
Termékforma
Kiszerelés mérete
Érzékenység
Nem
Terhesség, szoptatás

Utazási betegségek

Utazási betegség - csípések kezelése

Gondosan megtervezett útipatikával megelőzhetjük a sokakat aggasztó utazási betegséget, könnyedén kezelhetünk egy kisebb náthát, vagy csillapíthatjuk a  méhcsípés után jelentkező kínzó viszketést. Milyen gyógyszereket érdemes betenni utazási rosszullét ellen, hány óránként lehet lázcsillapítót alkalmazni és hogyan védekezzünk szúnyogcsípés ellen? Az alábbiakban összegyűjtöttük a tudnivalókat arról, hogy mire érdemes felkészülni, ha nyaralni indulunk.

Sokak számára már az utazást is megkeseríti az úgynevezett utazási betegség, amely járművön (autóban, buszon, hajón, vagy akár repülőn) jelentkezik hányinger, hányás, fejfájás, szédülés, kábultság és rossz közérzet formájában.

Utazási betegség ellen gyógyszer

Feltétlenül konzultáljunk orvossal, ha általában a fenti tüneteket tapasztaljuk utazás közben. Az orvos antihisztamin tartalmú gyógyszert, hányinger elleni készítményt és hányáscsillapítót javasolhat.

Sokat segíthet, ha kerüljük az alkoholt és a fűszeres ételek fogyasztását az utazás előtt és alatta, valamint igyekezzünk menetiránnyal megegyezően ülni a buszon, vonaton. Emellett minél gyakrabban szellőztessünk, ha lehetséges.

Utazási rosszullét elleni gyógyszer gyerekeknek

Gyerekek esetében is feltétlenül kérjük ki a gyermekorvos tanácsát. Az utazási rosszullét elkerülése érdekében kerüljük a járművön való olvasást, telefonozást, filmnézést.

Lázcsillapítók

Utazás esetén kulcsfontosságú, hogy magunkkal vigyük a bevált fájdalomcsillapító-, lázcsillapító gyógyszereket. Ezek a készítmények a lázcsillapításon túl alkalmasak a fejfájás, hirtelen jelentkező fogfájás, és egyéb fájdalmak enyhítésére is.

A láz maga a szervezet védekező mechanizmusának része, melynek segítségével gyorsabban legyőzzük a kórokozókat és  betegséget.

Azonban, ha a láz huzamosabban meghaladja a 38 fokot (hónaljban mérve) és/vagy erős levertséggel, rossz közérzettel jár, akkor érdemes lázcsillapító gyógyszert alkalmazni. 

Hány óránként lehet lázcsillapítót adni?

A szakemberek azt javasolják, hogy egyszerre csak egy hatóanyagú lázcsillapítót vegyünk be, vagy adjunk a gyermekünknek. Amennyiben a láz túl magasra szökik, 4 óra múlva egy másik hatóanyagú gyógyszert alkalmazhatunk.

Ugyanazt a hatóanyagú készítményt 6 óra elteltével ajánlják az orvosok.

Forduljunk orvoshoz 3 napon túl húzódó lázas állapot, levertség, új tünetek és romló állapot esetén!

Szúnyogriasztók

A vízparti nyaralásokon szinte mindig társunkul szegődnek a szúnyogok, míg a természetjárókat szinte biztosan nem kerülik el a kullancsok sem.

A szálláson remekül alkalmazhatóak az elektromos szúnyogriasztó készülékek, valamint az éghető szúnyogriasztó spirálok.

Emellett praktikusak a könnyen beszerezhető és magunknál tartható szúnyogriasztó spray-k, krémek, gélek, karkötők is. Ezek a termékek számos változatban elérhetőek: erősebb hatóanyaggal, vagy gyengédebb természetes összetevőkkel is.

Szúnyogriasztó babáknak és gyerekeknek

Gyermekek számára különösen fontos a speciálisan, az életkoruknak megfelelő, gyerekeknek szánt, többnyire természetes hatóanyagokkal rendelkező termékeket alkalmazni az allergiás reakciók elkerülése érdekében. 

Három éves kor alatt érdemes elsősorban mechanikai védelmet, például babakocsira szerelt szúnyoghálót választani.

Hogyan védekezzünk kullancs ellen?

A kullancsok által terjesztett rendkívül ritka, ám súlyos agyvelőgyulladást okozó vírusfertőzés ellen már beadathatunk oltásokat még a nyári hónapok előtt.

Ha kirándulni indulunk viseljünk, könnyű, de zárt cipőt, és a testünket fedő hosszú nadrágot, hosszú ujjú felsőt.

Emellett számos szúnyog és kullancs elleni kombinált készítmény áll a rendelkezésünkre, spray, krém, gél formájában. Kisgyermekek számára különösen ajánlott az ultrahangos kullancsriasztó, amely a gyermek ruhájára rögzíthető,  illatmentes és vegyi anyagot sem tartalmaz.

A nap végén feltétlenül végezzünk önellenőrzést, vizsgáljuk át gyermekünk teljes testét és a hajas fejbőrt is, hogy nincs-e benne kullancs. Amennyiben találunk kullancsot, használhatunk finom hegyű csipeszt, vagy speciális kullancskiszedő csipeszt, amellyel lassú, határozott mozdulattal, csavargatás nélkül húzzuk ki a kullancsot.

Nem probléma, ha a kullancs feje beszakad, ám az komoly gondot okozhat, ha a kullancsot kenegetéssel, égetéssel próbáljuk eltávolítani.

A kullancs helyét és a teljes testünket figyeljük néhány hétig, hogy nem jelenik-e meg rajta bárhol kiütés, vagy kokárdaszerű folt, ami Lyme-kórra utalhat.

Csípés utáni krémek

A csípések utáni bőrpír, enyhe gyulladás, duzzanat és viszketés a szervezet normális reakciója.

Miért viszket a szúnyogcsípés?

A szúnyog csípés közben nyálat lövell a bőrünkbe, amelyre a szervezet hisztamin termeléssel és gyulladásos reakcióval felel. Ilyenkor érezzük a szúnyogcsípés viszketését és a csípés helyének duzzanatát, kipirulását. 

A tünetek csökkentése érdekében alkalmazhatunk gyulladáscsökkentő, hűsítő krémeket, géleket.

Ha súlyosabb tüneteket tapasztalunk, növekvő duzzanatot, erős fájdalmat, csalánkiütéseket mutassuk meg orvosnak a csípés helyét, aki antihisztamin tartalmú gyógyszert írhat fel.

Erős allergiás reakció: fejfájás, láz, rossz közérzet és terjedő csalánkiütések esetén sürgősen forduljunk orvoshoz.

Útipatika: egyéb fontos gyógyszerek, fényvédő

A fentiek mellett, ne feledkezzünk meg a következők bekészítéséről az útipatikánkba:

 • állandóan szedett gyógyszerek
 • orrspray, orrcsepp
 • torokfájás elleni torokfertőtlenítő, gyógytea
 • köptető, köhögés elleni gyógyszer
 • szemirritációra, szemgyulladásra való szemcsepp,  vagy szemkenőcs
 • hasmenés elleni és székrekedés elleni gyógyszer, probiotikum
 • sebfertőtlenítő oldat, spray
 • égési sérülésre való spray, kenőcs
 • hámosodást elősegítő krém, spray
 • ragtapasz, kötszer (olló, csipesz, pólya)
 • fényvédő
Tovább