Megfázás

Mire jó a fülgyertya?

2022.03.07 16:07
Mire jó a fülgyertya?

A fülgyertya rendkívüli népszerűségnek örvendő alternatív gyógymód, amelyet elsősorban a fülzsír eltávolítására, illetve a fül-orr-gégészeti betegségek gyógyítására használnak. Megnézzük, hogy vajon mire jó pontosan a fülgyertya, kik és hogyan használják és mik a veszélyei.

Mi a fülgyertya?

A fülgyertyát a legendák szerint az indiánok használták.  Úgy tartják, hogy Tibetben, Dél-Amerikában és Indiában ma is a fülzsír eltávolítására, allergiás szénanátha, megfázás és vírusfertőzések, orrmelléküreg-gyulladás és a fülzúgás tüneteinek enyhítésére alkalmazzák.

Az eljárással a vérkeringést és a szervezetet energetizálják és a test öngyógyító képességét serkentik.

A gyertya nem más, mint méhviaszba és paraffinba áztatott pamut vagy lenvászon. Az anyagot keskeny, üreges, gyertya formájú hengerré tekerik össze, amelynek a végén szűrő található. A meggyújtott kúp alakú gyertya lángja alatt keletkező vákumhatás és az az okozta vérbőség, illetve az illóolaj adja a gyertya működési mechanizmusát.

Fülgyertyák

 

Hogyan kell használni a fülgyertyát?

A fülgyertyát a beteg fülébe helyezik és a külső végét meggyújtják. A gyertya 15-20 perc alatt ég el, és szívó hatást gyakorol a fülre. A fülgyertya égése során a fülzsír feloldódik és néhány napon belül magától kiürül.

A fülgyertya égése során jótékony rezgés alakul ki a fülben, amely pozitív hatással van a hallásra és a fülakupunktúrás pontokat stimulálja. Ez a hatás relaxál, valamint enyhíti a fül-, és arcüreg panaszokat.

A gyertyával mindkét fület kell kezelni és kezelés után kerülni kell a vizet és a huzatot. 

 

Illóolajok a fülgyertyázáshoz

A gyertyák általában különböző illóolajokkal illatosítva kaphatók. A különböző illóolajokkal árult fülgyertyák más és más hatással rendelkeznek. Az illóolajok például a következő hatásokkal bírnak.

 

  • Borsmenta - légúti tünetekre
  • Kamilla - megfázás, fejfájás és rossz közérzet tüneteire
  • Teafaolaj - fül-, és legúti tünetekre
  • Csalán - rossz közérzetre
  • Levendula - stresszkezelésre, fejfájásra

 

A fülgyertya veszélyei

A fülgyertyák használata során előfordulhat égési sérülés, a dobhártya sérülése, vagy a külső hallójárat elzáródása is, ezért különös körültekintéssel kell használni és izgő-mozgó  kisgyermekeknél ne használjuk!

Fül- és egyéb fül-orr-gégészeti panaszaink esetén mindenekelőtt keressünk fel egy szakorvost mielőtt fülgyertyát alkalmaznánk!