A hajszálak a hajtüszőkben található hajhagymákból fejlődnek ki és körülbelül 2-6 év után hullanak ki. Normális esetben folyamatosan növekszenek új hajszálak, amelyek pótolják a kihullott hajszálakat.
Ha a kihullott hajszálakat nem pótolja megfelelő mennyiségű újonnan növekvő hajszál és a kihullott hajszálak napi mennyisége több, mint 100, akkor kóros hajhullásról beszélhetünk.
Egyéb hajproblémákkal is szembesülhetünk, mint például a haj töredezése, elvékonyodása, vagy éppen a fejbőr korpásodása.
Hajápolási termékek
A haj minőségét befolyásoló tényezők
Hajunk egészségét számos külső és belső tényező befolyásolhatja. Ilyenek a következők:
Rossz hajápolási szokások
A túl gyakori, vagy túlságosan ritka hajmosás, a túl forró levegővel való szárítás, vagy nem a hajtípusnak megfelelő termékek, erős vegyi anyagok (hajfesték) használata.
Genetikai tényezők
A haj színe, textúrája és sűrűsége nagy mértékben öröklött tényezőkön múlik.
Egészségügyi állapotok, problémák
Számos egészségügyi állapotot jelezhet a hajhullás, vagy a haj minőségének romlása. Ilyenek lehetnek például a hormonális változások, a szervezetben fennálló gyulladásos folyamatok, felszívódási zavarok és a pajzsmirigybetegségek is.
Lelki problémák és az állandósult stressz is gyakran megmutatkoznak a haj állapotán.
A kiegyensúlyozott táplálkozás hiánya
Táplálkozással biztosítjuk a szervezet számára a megfelelő működéshez szükséges tápanyagokat. Ha bizonyos tápanyagokat mellőzünk valamiért, a szervezet jelezni fog.
Az egyik legszembetűnőbb jelzés a haj, illetve a fejbőr minőségének romlása és a hajhullás.
Fontos hajvitaminok és ásványi anyagok
A haj minőségét javító és a hajhullás ellen külsőleg alkalmazható hajápoló termékek mellett a következő tápanyagok bevitelére érdemes fokozott figyelmet fordítani a haj és a hajhagymák egészsége érdekében.
B-vitaminok a hajhagymáért
Ezek a vitaminok fontos szerepet játszanak a hajhagyma anyagcseréjében és a fejbőr egészségében. Hiánya hajhullást és a fejbőr gyulladását okozhatja.
A B-vitaminok közül különösen fontos szerepe van a B3 és a B7-vitaminnak.
A húsfélék, a máj, a hal, a szója, a hüvelyesek, a gomba, a sörélesztő, a diófélék és a búzacsíra is remek B-vitamin források.
Biotin a ragyogásért
A biotin, avagy a H-vitamin a szénhidrát, a zsír és a fehérje anyagcsere folyamataiban játszik kiemelkedő szerepet, illetve hozzájárul a faggyúmirigyek normál működéséhez.
Megfelelő biotin-ellátottság mellett ragyogó, fényes és egészséges lehet a hajunk és még az őszülés, valamint a kopaszodás folyamatát is lassíthatjuk.
A tojássárgája, a máj, a tejtermékek, a hüvelyesek, a diófélék és a sörélesztő bővelkedik biotinban.
Cink a hajra
A cink támogatja az immunrendszerünket, szabályozza az anyagcsere-folyamatokat és fontos szerepe van a nukleinsavak és a fehérjék-szintézisében is.
A cinknek nagy hatása van a bőr, a fejbőr egészségére és sérülések, gyulladások esetén segítheti a sebgyógyulást, illetve gyulladáscsökkentő hatással bírhat.
A cink nagy mennyiségben megtalálható a húsokban, a halakban, a májban, a hüvelyesekben, a tojásban is.
A-vitamin a hajnövekedésért
A zsírban oldódó A-vitamin, avagy a retinol többek között támogatja a haj növekedését és hiányában a hajunk töredezhet, hullani kezdhet.
Remek A-vitamin forrásunk lehetnek a tejtermékek, a tengeri halak, a tojássárgája és az állati belsőségek.
Az A-vitamin elővitamin formájában karotinként is megtalálható zöldségekben, gyümölcsökben. Karotin található a sárgarépában, a sárgabarackban, a sütőtökben, a sárgadinnyében vagy például a paprikában.
C-vitamin: a sokoldalú
A végtelenül sokoldalú C-vitamin fontos szerepet játszik a szív- és érrendszer egészségében, így a hajhagymák megfelelő tápanyagellátásában is.
A C-vitamin segíti a kollagén termelődést és a vas felszívódását is a szervezetben.
A friss zöldségek és gyümölcsök - citrusok, paprika, paradicsom, brokkoli, alma, eper, kiwi, káposzta rengeteg C-vitamint tartalmaznak.
Vassal az oxigén-ellátottságért
A vas segíti az oxigénszállítást a vérben és a sejtek anyagcseréjét, így a hajhagymák és a fejbőr egészségéért is felel.
Hiányában a hajunk elvékonyodhat, töredezetté válhat és hullani kezdhet.
Vöröshúsok, hüvelyesek, máj, spenót, eper, vargánya gomba, köles, teljeskiőrlésű gabonák, mák és diófélék fogyasztásával biztosíthatjuk az elegendő vasat a szervezet számára.
Fehérjék: a legfőbb építőkövek
A hajunk legfontosabb építőeleme a keratin, ami egy fehérje, így különösen fontos hangsúlyt fektetni a fehérjében gazdag étrendre.
A húsokban, a tejtermékekben, a tojásban, valamint a hüvelyesekben és a gabonafélékben is rengeteg fehérje található.
Egyéb
Mindezek mellett a hajunk egészségének fentartásában nagy szerepe van az erős antioxidáns szelénnek, a vas felszívódását támogató réznek, a hajszerkezet erősítő kalciumnak és a megfelelő pajzsmirigyműködést segítő jódnak is.
Hajhullás ellen
Hajhullás elleni kapszulák
A vitaminokat és az ásványi anyagokat pótolhatjuk étrend-kiegészítők segítségével is.
A hajhullásnak és a hajminőség romlásának számos életmódbeli, vagy egészségügyi oka lehet (lásd fent - a haj minőségét befolyásoló tényezők).
Ennek megfelelően szükség lehet a haj, a bőr és a köröm egészségét támogató étrend-kiegészítők szedésére abban az esetben is, ha valamilyen oknál fogva hiányosan táplálkozunk, vagy felszívódási zavar akadályozza a tápanyagok megfelelő mennyiségű bevitelét.
Minden esetben konzultáljunk orvossal étrend-kiegészítő szedésének megkezdése előtt.