Fényvédelem

Nincs ilyen termék.
Keresés típusa
Miben keressen
Összes kategória
Ft
Ft

Fényvédő termékek, napégés utáni krémek 

Sokan tisztában vannak azzal, hogy a nyári hónapokban szükség van a fényvédőre, de a vágyott barnaság kedvéért mégis hanyagolják a használatát. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy miért van szükség a fényvédők rendszeres alkalmazására, hányas faktorú napvédőt használhatunk, és hogy milyen típusú fényvédő termékeket érdemes beszereznünk a gondtalan nyaralás érdekében. 

Habár a bőrünk a testünk első védelmi rendszereként nemcsak a kórokozóktól, de a napsütéssel járó káros UV-sugárzástól is megvéd, mégis segítségre van szüksége, mert napjainkban az UV-sugárzás mértéke jelentősen terheli és roncsolja a bőrt.

Az UV-sugárzás felelős a napégésért, a bőr korai öregedéséért, jóindulatú elváltozások, bőrhibák és sajnos a bőrrák bizonyos típusainak megjelenéséért is, mert erős sejtkárosító hatással rendelkezik.

A gyógyszertárakban, drogériákban kapható fényvédő arckrémek, a teljes testre használható hidratáló naptejek, olajok, napkrémek, habok, valamint fényvédő ajakápolók segítségével nagymértékben hozzájárulhatunk a bőrünk védelméhez és a szép, egészséges bőr megőrzéséhez. 

Mit jelent a fényvédő faktorszáma?

Az SPF (Sun Protection Factor) jelölés jelzi a fényvédő termék faktorszámát. Az SPF az UV-sugárzás elleni védelmet jelenti.  

A faktorszám mennyisége mutatja, hogy a fényvédő az UV-sugarak milyen mennyiségét képes kiszűrni. A gyakorlatban például az SPF 30-as napvédő a sugarak 96,666/-át míg az SPF 50-es a sugarak 98%-át szűri ki. 

Mindez annyit tesz SPF 30 esetén, hogy a bőrünk 30-szor annyi UVB-sugárzást bír el, mint fényvédő alkalmazása nélkül. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a fényvédő termékeket egyenletes UV-sugárzás során tesztelik, míg a valóságban a víz közelsége, a napsütés-árnyék aránya és a napszakok változása mind az UV-sugárzás mértékének folyamatos ingadozását eredményezik.

A fényvédők elsősorban az UVB-sugarak ellen védenek. Az UVA-sugarak ellen az úgynevezett széles spektrumú fényvédők, és azok a termékek védenek, amelyek UVA-PF, vagy PPD jelzéssel vannak ellátva.

Hányas faktorú naptejet használjunk?

A szakemberek minimum SPF 30-as fényvédőt javasolnak napi használatra. Ha érzékeny, fehér bőrünk van, vagy pigmentfoltokkal küzdünk, akkor az SPF 50-es fényvédőt érdemes választani.

Jó tudni, hogy hiába kennénk magunkat rétegesen, akár kétféle napvédővel, a faktorszámok nem adódnak össze.

Mikor használjuk a fényvédőt?

A fényvédőt egész évben érdemes használni, mert téli napsütésben és a felhős nyári időben is jelen vannak a bőrt károsító UV-sugarak. Természetesen az intenzív nyári napsütésben jóval erősebb a sugárzás, mint egy átlagos, fátyolos őszi napon.

Sajnos a káros sugarak egy része azonban még az ablaküvegen keresztül is hat a bőrünkre. 

Milyen gyakran napkrémezzünk?

Érdemes már a reggeli rutinba beépíteni a fényvédő arckrém felvitelét. Ha sminket használunk, akkor vagy a smink alá, vagy spray formájában a sminkre is felvihetjük.

Ha strandra, vagy egyéb, a testünk nagy felületét szabadon hagyó kintlétet tervezünk, ha lehetséges kenjük be magunkat 20-30 perccel a program előtt a jó felszívódás érdekében. 

A krémezést/olajozást ismételjük meg két-három óránként és ha vízbe megyünk, vagy sportolás miatt erősen izzadunk, akkor még gyakrabban.

Fényvédők típusai: fizikai, kémiai

A fényvédők két fő típusa: a fizikai szűrővel rendelkező fényvédő, valamint a kémiai szűrővel ellátott fényvédő.

A fizikai fényvédők visszaverik, míg a kémiai fényvédők elnyelik az UV-sugarakat.

A fizikai szűrővel ellátott fényvédők filmréteget képeznek a bőrön. Ezek a termékek általában sűrűbbek és fehér réteget is hagynak felkenéskor a bőrünkön, ám alkalmasak érzékeny, vékony bőr védelmére, és a szakemberek a gyerekeknek is ezt javasolják. 

A kémiai fényvédők jobb kozmetikai hatással rendelkeznek, így komfortosabb a felvitelük és a viseletük is, ám esetükben nagyobb az esélye az allergiának és a bőrirritációnak.

Napolaj és naptej közötti különbség

A napolajak előnye, hogy könnyű a felvitelük, komfortosak és szépen mutatnak a bőrön. Ugyanakkor általában kémiai fényszűrővel látják el őket, és bizonyos összetevők miatt könnyen eltömíthetik a bőr pórusait, így problémás, zsírosabb bőr esetén nem javasoltak.

Miért használj naptejet? – naptej, napkrém, fényvédő hab

A naptejek a napkrémeknél hígabb textúrájú termékek, többnyire szintén kémiai fényvédőként funkcionálnak. Ezek a termékek hatékony napvédelemmel rendelkeznek és kényelmes a felvitelük is.

A napkrémek sűrűbbek és lehetnek fizikai, illetve kémiai fényvédők is.

A gyógyszertárak és drogériák fényvédő termékei között fényvédő habokat is találhatunk, amelyek nagy előnye, hogy hűsítő hatással rendelkeznek. 

Baba naptej: fényvédő gyerekeknek

A  gyerekeket sapkával, takaróval, árnyékolással óvjuk a közvetlen napsugárzástól 2 éves korukig. Addig és később is rendszeresen használjunk fényvédőt. 

A szakemberek  a speciálisan az érzékeny, védtelen gyermekbőrre alkalmas fényvédőket és fizikai fényvédő komponenseket tartalmazó, alkohol-, illat- és színezőanyag-mentes termékeket javasolják.

Fényvédő ajakápoló

Érdemes figyelmet fordítani az ajkunk fényvédelmére is, hisz ez a terület is éppen olyan érzékeny, mint a bőrünk többi része, annak ellenére, hogy sokszor megfeledkezünk róla.

 A fényvédő ajakápolók általában hidratálnak,  fényvédelmet is biztosítanak, és bizonyos típusaik színezettek is egyben. 

Napégés utáni krém

Ha minden elővigyázatosság ellenére megtörtént a baj, és bekövetkezett a napégés, akkor igyekezzünk benti helyiségben tartózkodni, keressük az árnyékot és fogyasszunk sok folyadékot. Súlyosabb tünetek (hólyagok, fájdalom, láz, levertség) forduljunk orvoshoz!

A leégett bőrünket, könnyű textúrájú, hidratáló, hűsítő és gyulladáscsökkentő hatású napégés utáni krémmel nyugtathatjuk.

Tovább