Vitaminok

Milyen immunerősítőt szedjek?

2022.08.04 16:09
Milyen immunerősítőt szedjek?

Az immunrendszerünk megvéd a kórokozóktól, megküzd a különféle betegségekkel és a szervezetünk gyulladásos folyamataival. A megfelelő tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok bevitelével, a rendszeres mozgással és az elegendő mennyiségű pihenéssel erősíthetjük az immunrendszerünket. Lássuk, hogy pontosan melyek a kulcsfontosságú tápanyagok és milyen típusú immunerősítőket érdemes szedni.

 

A szervezet működését meghatározzák a genetikai adottságaink, ám nagymértékben befolyásolhatjuk azt az életmódunkkal, mindennapi szokásainkkal és a táplálkozásunkkal is.

Az alábbiakra érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk az immunrendszerünk támogatása érdekében.

 

Aludjunk eleget

 

Egy egészséges felnőttnek 6-10 óra alvásra lehet szüksége, de egyénenként változhat hogy mely értékhez esik közelebb az alvásigényünk.

A nem megfelelő, vagy rossz minőségű alvás kimeríti a szervezetet, gyengíti az immunrendszert és hajlamosíthat fertőzésekre, megbetegedésekre.

 

Rendszeres mozgás

 

A rendszeres, könnyű mozgás (kb. heti 150 perc) gyorsítja a sejtek regenerálódását, csökkenti a gyulladásokat és erősíti az immunrendszert is.

 

Stressz csökkentése

 

Az állandósult stressz gyulladásokat okozhat és negatívan befolyásolja az immunsejtek működését.

A rendszeres mozgás, a meditációs technikák elsajátítása, az örömszerző hobbik rendszeres művelése, vagy – ha szükséges –  terapeuta igénybevétele segíthet a stresszel való megküzdésben.

 

Hidratálás

 

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás (elsősorban tiszta víz, vagy édesítetlen gyümölcstea, zöld tea) nemcsak serkenti az anyagcserét, de támogatja az immunrendszer működését is.

Egy átlag embernek körülbelül napi 2-3 liter folyadékra van szüksége (25 kg/liter).

 

Immunerősítők

 

Szükséges immunerősítők, tápanyagok

 

A kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagbevitel kulcsfontosságú az immunrendszer működése szempontjából.

Az alábbi vitaminokat és ásványi anyagokat elsősorban táplálkozással, másodsorban étrend-kiegészítő immunerősítő készítményekkel vihetjük be a szervezetbe.

C-vitamin

 

Ha egészségről beszélünk, szinte mindenkinek a C-vitamin ugrik be először. Nem véletlen, hisz a vízben oldódó vitamin aktívan segít megküzdeni a kórokozókkal, erős antioxidánsként harcol a szabadgyökök ellen, amelyek a rákos megbetegedések, a szív-, és érrendszeri betegségek kockázatát növelik és gyorsítják az öregedés folyamatát is.

C-vitamin tartalmú ételek: gyümölcsök, zöldségek - citrusok, kivi, szilva, cseresznye, eper, csipkebogyó, kelbimbó, brokkoli, paprika, paradicsom, kelkáposzta, petrezselyem.

A C-vitamin-hiány tünetei

 

Fáradékonyság, rossz közérzet, fertőzések, ínyvérzés, nehezen gyógyuló sebek hívhatják fel a figyelmünket a C-vitamin hiányára.

Ha szükséges C-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőkkel is kiegészíthetjük a táplálkozásunkat.

 

D-vitamin

 

A D-vitamin  amellett, hogy a  csontrendszert, a fogakat és az izomrendszert támogatja, az egyik legfőbb eleme az immunrendszer működésének is.

Napfény hatására a bőrben képződik vitamin, ám tél végére kiürülhetnek a szervezet raktárai és fontos pótolni is, mert elsődleges szerepe van a kórokozók elleni védekezésben is.

D-vitamin tartalmú ételek: belsőségek, tejtermékek, tojás, tengeri halak.

 

A D-vitamin-hiány tünetei

 

Hangulatingadozások, izomproblémák, fertőző betegségekre való fogékonyság, csontritkulás, törékeny csontok, ínybetegségek.

 

E-vitamin

 

Az E-vitamin, azaz a tokoferolnak nevezett vegyület többek közt a sejthártya épségét védi, illetve  a vörösvérsejtek képzésében, az izmok és egyéb szövetek kialakításában segédkezik.

Az E-vitamin a szív és érrendszeri betegségek kockázatát csökkenti, valamint meggátolja a béta-karotin és a C-vitamin oxidációját, ezzel támogatva az immunrendszerünk működését.

E-vitamin tartalmú ételek: növényi olajok, húsok, máj, tojás.

Az E-vitamin-hiány tünetei

 

Gyakori fertőzések, bőrszárazság, izomgyengeség és hajhullás jelezheti az E-vitamin hiányát.

 

B-vitamin

 

A B vitaminok  támogatják az idegrendszert, a haj, a bőr egészségét, az izmok, valamint a bélrendszer, az agy és a máj működését is.

A B-vitamin-hiány tünetei

 

B-vitaminok hiányában például fáradtság, izomkárosodás, bőrproblémák, koncentrációzavar léphet fel.

 

A B1-vitaminnak idegvédő hatása van, aminek különösen nagy szerepe van téli, napfényszegény időszakban.

 

B1-vitamin tartalmú ételek: müzli, diófélék, olajos magvak, húsfélék.

 

B12-vitaminra van szükség a sejtek működéséhez, a vérképzéshez, az idegrendszer támogatására.

 

B12-vitamin tartalmú ételek: tojás, tengeri halak, olajos magvak, hüvelyesek, tejtermékek.

 

A B2-vitamin zsírsavak lebontásához, széndhidrátok anyagcseréjéhez, szövetekhez, nyálkahártyákhoz nyújt támogatást.

 

B2-vitamin tartalmú ételek:  zöldségek, pl. spenót, spárga és gyümölcsök, pl. alma, gyömbér.

 

Ha szükséges és a táplálékkal nem tudunk elegendő B-vitamint biztosítani akkor patikákban és drogériákban kapható komplex B-vitamin készítményekkel is kiegészíthetjük az étrendünket.

Kalcium

 

A kalcium a csonttömeg felépítéséhez és a fenntartásához szükséges, illetve a fogak épségéhez is szüksége van a szervezetnek kalciumra. 

Kalcium tartalmú ételek: tejtermékek, hal, bab, mandula, szójabab, spenót, zabpehely.

A kalciumhiány tünetei

Végtagzsibbadás, szívritmuszavar, haj- és körömproblémák, romlékony fogak, törékeny csontok, csontritkulás.

Magnézium

 

A magnézium a szervezet energiatermelésében segít, illetve támogatja az izmok, az érrendszer és a szív megfelelő működését.

 

Magnézium tartalmú ételek: sütőtök, spenót, gabonakorpa, bab, szójabab, kesudió, mandula, dió.

 

A magnéziumhiány tünetei

 

Izomgörcsök, fejfájás, szívritmuszavar, vérnyomásproblémák, hangulatingadozás.

 

Vas

 

A vasnak kiemelkedő szerepe van az oxigén- és széndioxid-szállításban, a hemoglobin és a mioglobin szintézisben, a fehérjék képzésében és az enzimek működésében.

 

Vas tartalmú ételek: hús, hal, tojás, spenót, sóska.

 

A vashiány tünetei

 

Fáradékonyság, sápadtság, gyengeség, légszomj, fejfájás, szédülés, hideg végtagok, feszültség.

 

A vas tartalmú étrend-kiegészítők  széles kínálatát találhatjuk a gyógyszertárakban és a drogériákban, ám azt kizárólag szakorvos javaslatára kezdjük szedni.

 

Cink

 

A cink egy nyomelem, ami az immunrendszer és az idegrendszer működésére, valamint a sejtosztódásra, sejtképzésre van nagy hatással. A cink segít a kórokozók elleni védekezésben és lerövidítheti a megfázásos betegségek gyógyulási időtartamát is.

 

Cinktartalmú ételek: marhahús, osztriga, hüvelyesek, olajos magvak, diófélék, valamint táplálékkiegészítők.

 

A cinkhiány tünetei

 

A cink hiányára a gyakori fertőzések, bőrproblémák, hajhullás és olykor a látásromlás hívja fel a figyelmet.

Teljes értékű szénhidrát

 

Ne zárjunk ki minden szénhidrátot az étkezésből, mert szüksége van a szervezetnek az energiára, amit a szénhidrátok tudnak biztosítani.

Teljes értékű szénhidrátokat fogyasszunk, ugyanakkor hagyjuk el a hozzáadott cukrot az ételeinkből.

A teljes értékű szénhidrátok lehetnek például a teljes kiőrlésű gabonák, a zab, a quinoa, a köles, az édesburgonya és a zöldségek-gyümölcsök is.

Ugyanakkor kerüljük a finomított szénhidrátokkal készített termékeket, például a finomlisztet és a cukrozott ételeket, italokat.

 

Kevesebb zsír, több Omega-3 zsírsav

 

Fogyasszunk kevesebb zsírt, ám  ne hagyjuk ki a táplálkozásunkból az egészséges zsírokat, azaz az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírsavakat.

Az olajos magvak, a növényi olajok, az avokádó, a tengeri halak vagy a tofu is remek választás arra, hogy telítetlen zsírsavakat adjunk az étrendhez.

Az omega-3 zsírsavak különösen hasznos tápanyagok a szív- és érrendszer valamint az idegrendszer egészségéért. Ezeket a zsírokat omega zsírsav tartalmú táplálék-kiegészítő készítmény formájában is pótolhatjuk, ha szükséges.

Multivitaminok, egyéb készítmények

 

A multivitaminok speciálisan kifejlesztett étrend-kiegészítő készítmények, amelyek a megfelelő arányban és mennyiségben tartalmazzák a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Egyéb speciális összetételű, nyomelemeket tartalmazó készítményeket (cseppeket, porokat, kapszulákat) is alkalmazhatunk szakember javaslatára.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ezek a komplex készítmények nem helyettesítik az egészséges étrendet és könnyen túladagolhatóak, így feltétlenül konzultáljunk orvossal mielőtt szedni kezdjük a multivitaminokat.

 

Természetes immunerősítők - immunerősítő cseppek

 

Számos természetes immunerősítő növény, fűszer, gyümölcs és zöldség áll a rendelkezésünkre, melyeket nyersen, immunerősítő csepp, por, vagy kapszula formájában is fogyaszthatunk.

 

Természetes immunerősítők 

  • fokhagyma
  • grapefruitmag
  • fekete retek
  • gyömbér
  • echinacea
  • bodza
  • homoktövis
  • ginzeng
  • oregano