Kedvezményes ajánlatok
Márka
Hatóanyag
Milyen tünetekre?
Korosztály
Tulajdonság
Ízesítés
Termékforma
Kiszerelés mérete
Nem
Terhesség, szoptatás

Torokfájdalom

Ön a Kalmia Gyógyszertár felületére lépett. Ebben a kategóriában olyan készítmények találhatóak, melyeket a Kalmia Gyógyszertár Kft. szolgál ki Önnek, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére (Medicina Expressz szállítási mód). Ha csak olyan terméket választ, ami az Online Patika kategórián kívül található, akkor azt a Pharmazone WS Kft. teljesíti futárszolgálatok bevonásával. Ha gyógyszertári készítményeket és egyéb készítményeket is vásárol, akkor azt a gyógyszertár szolgálja ki, a gyógyszertár szakdolgozói szállítják házhoz Önnek Budapestre, valamint Üllő, Vecsés, Gyál és Dunaharaszti területére.
Legális gyógyszertár

A torokfájdalom nagyon gyakori tünet, életkortól függetlenül bárkinél jelentkezhet. Jellegzetes a torok kellemetlen, szúró, égető érzése, a torokkaparás. Nyeléskor a fájdalom fokozódik. Ritka, hogy a torok fájdalma önmagában jelentkezzen, általában felsőlégúti megbetegedések kísérő tünete, láz, köhögés, gyengeség is társulhat mellé. Előfordul, hogy a torok fájdalma más betegséghez kapcsolódik, de ez szerencsére nem gyakori, mindenesetre, ha semmilyen más tünet nem társul mellé vagy nem javul, érdemes mielőbb utánajárni!

Torokfájdalom okai

A torokfájdalom okai között a vírusok, baktériumok okozta megbetegedések kiemelkedő helyen szerepelnek. Ilyenek a:

 • mandulagyulladás
 • gégegyulladás
 • torokgyulladás

 

DE talán meglepő, de állhat a hátterében:

 • reflux is
 • allergia
 • krónikus orrmelléküreg gyulladás

 

Torokfájdalom tünetei

A torokfájdalom tünetei többfélék is lehetnek, mint például:

 • égő érzés
 • szúró torokfájdalom
 • torokkaparás
 • torokfájás
 • nyelési nehézségek

 

  • rekedtség
  • nyomásra érzékeny nyirokcsomók

 • gombócérzés a torokban

 

Bal oldali torokfájdalom

Ha a torokfájás panasza csak az egyik oldalon jelentkezik, például bal oldali torokfájdalom képében, gondolni kell az adott régiót érintő elváltozásra. Ilyen lehet egy fekélyes mandulagyulladás vagy egyéb szöveti elváltozások. Nem múló panasz esetén mielőbbi orvosi vizsgálat történjen!

Jobb oldali torokfájdalom

A jobb oldali torokfájdalom, hasonlóan a bal oldalihoz, adott lokációhoz köthető problémára utalhat. Előfordul, hogy valamilyen étel fogyasztása, lenyelése sértette fel a torok jobb oldalát, de jobboldali mandula elváltozás, esetleg egyéb, komolyabb betegség is állhat a jobb oldali és általában a féloldali torokfájdalom mögött.

Szúró torokfájdalom

A szúró jellegű fájdalom a garat, torok területének legjellegzetesebb fájdalma, ami az esetek döntő többségében felsőlégúti vírusokhoz köthető. Először szokott jelentkezni a szúró torokfájdalom, ami néhány órán belül már fájdalmas nyelésig is fokozódhat, miközben fokozatosan előjön a többi panasz is, mint az orrfolyás, tüsszögés, köhögés, hőemelkedés vagy láz.

Fájdalom nyeléskor

Amikor a torokfájdalom nyeléskor jelentkezik, legtöbb esetben légúti fertőzés okozza, ilyen esetben a torokfájdalom kezelésére szolgáló készítmények, mint a szopogató tabletták, fájdalomcsökkentő, fertőtlenítő toroksprayk, a felsőlégúti megbetegedésekre ajánlott forró italporok vagy a vény nélküli fájdalomcsillapítók jó szolgálatot tehetnek a panaszok enyhítése céljából.

 Fontos kiemelni, hogy a herpesz szimplex vírus is okozhat sebeket a szájban, ami erős nyelési fájdalmat is produkálhat vagy a mononukleózis, más nevén csókbetegség egyik velejárója is lehet a duzzadt mandulák, nyirokcsomók, fájdalmas nyelés.

 Nagyobb méretű tabletták vagy nyálkahártyát felsértő ételek lenyelése után is érezhet fájdalmat nyeléskor, hiszen megsérülhetett a torok, garat nyálkahártya. Ilyenkor is jól jönnek a torokfertőtlenítők és a bő folyadékfogyasztás. Reflux is okozhat torokfájást, ez esetben a sav visszaáramlása sérti fel az érzékeny torok, garat területeket.

Torokfájdalom kezelése

A torokfájdalom kezelése a kiváltó októl függ. Egy felsőlégúti fertőzés esetén elegendő lehet 1-1 fájdalomcsillapító, a forró italporok fogyasztása, vagy a torokfájdalmat, szárazságot mérséklő pasztillák szopogatása, mézes tea, gyógytea fogyasztása.

 Ha nem múlik a panasz, vagy más szokatlan tünet is jelentkezik, esetleg magas láz, mindenképpen keresse fel háziorvosát!

Házilag

A méz egy nagyszerű és hatásos megoldás lehet, ha a torokfájdalom kezelése házilag történik. Jótékony hatású gyógyteákkal kombinálva még erősebb hatás várható el. 

Kamillatea, körömvirág tea is gyulladáscsökkentő hatással bír, de számos más gyógytea is javasolt ilyenkor. A sós vizes gargalizálás és a torok nedvességét fenntartó szopogató cukorkák felüdülést hoznak a fájdalmas területnek.

Akik hisznek a betegségek mögötti lelki háttérben, a torokfájdalom lelki okai mögött olyan történéseket, tényeket, helyzeteket igyekeznek feltárni, amit a beteg nem képes lenyelni, torkán akadt, fájdalmat okoz. Ilyenkor meditációt, problémafeltárást javasolnak.

Gyógyszerrel

A torokfájdalomra gyógyszer első körben a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók közül választandó, de ha például reflux áll a panaszok mögött, savcsökkentő gyógyszerek is szóba jöhetnek. Ha bakteriális vagy gombás fertőzés okozza a panaszokat, antibiotikumot vagy gombaellenes gyógyszert is felírhat a kezelőorvos.

Tovább