Megfázás

Mit tehetünk a bosszantó orrfolyás ellen?

2022.03.07 15:37
Mit tehetünk a bosszantó orrfolyás ellen?

A hideg, párás téli időszakban mindennapos, hogy elkezd folyni az orrunk. Már önmagában a hideg levegő is vizes orrfolyásra készteti a szervezetet, hiszen az orrnyálkahártya így védekezik a kiszáradás és a betolakodó kórokozók ellen is. Folyhat az orrunk számtalan okból: például csípős ételektől, allergiától és ádáz vírusoktól is. A tünetek az okok megkeresése mellett jól enyhíthetők házi praktikákkal és gyógyszertárakban kapható készítmények, például orrspray-k segítségével is. Lássuk mikor mit tehetünk!

Az orrfolyás lehetséges okai

Nátha

A náthavírusok a fertőződés után 2-4 nappal indítják be az orrfolyást a vírusokkal szembeni védekezésként. Az orr tisztítására számos tengervizes, sós-vizes orrspray áll a rendelkezésünkre, míg az orrfolyás csökkentésére is használhatunk egyéb vény nélkül kapható készítményeket.

Ha az orrfolyás egy hétnél tovább tart forduljunk szakorvoshoz, mert bakteriális felülfertőződéssel állhatunk szemben és egyéb kezelésre lesz szükségünk.

 

Allergia

Állandó allergia (pl. poratka), vagy szezonális allergia is (pl. parlagfű) okozhat allergiás rhinitist, azaz szénanáthát, amely elsősorban vizes orrfolyást és egyéb tüneteket eredményezhet. Olykor irritáló anyagok, például kozmetikumok, vagy egyéb vegyszerek váltják ki az orrfolyást. Az orrtisztítás mellett kaphatóak allergia elleni orrspray-k és egyéb vény nélkül kapható készítmények is az allergiás orrfolyás ellen.

Fontos a szakorvossal való konzultáció a megfelelő kezelés kiválasztására, mert a vény nélkül kapható készítmények egy része hosszútávon függőséget okozhat.

Orrsövényferdülés, orrpolip, megnagyobbodott orrmandula 

Az orrban és az orrmelléküregben található fizikai “akadályok” is okozhatnak orrfolyást. Fül-orr-gégész szakorvos segítségével gyorsan fényt deríthetünk a speciális problémánkra. Bizonyos esetekben gyógyszeres, máskor sebészeti kezelésre lehet szükségünk. Az orrsövényferdülés, az orrpolip, vagy a megnagyobbodott orrmandula okozhat orrfolyást és egyéb tüneteket is, például alvászavarokat.

 

Sírás, mozgás, csípős ételek

Sportolás közben sokan észlelik, hogy elkezd folyni az orruk, ahogy csípős ételek fogyasztása is okozhat hasonló tüneteket. A vazomotoros orrfolyás az orrnyálkahártya ereinek tágulásának és a nyálkahártya-duzzanat következménye lehet. 

 

Hormonális változások

Bizonyos hormonok hatására is folyhat az orrunk. Várandós nőknek például gyakori panasza az erős és indokolatlan orrfolyás. Tengervizes orrspray, vagy sós vizes öblögetés enyhítheti a problémát.

Orrfolyás elleni termékeink

 

Házi praktikák náthás orrfolyás ellen

 

  • Párásítsunk a helyiségben, ahol alszunk!

 

  • Mossunk orrot saját készítésű sóoldattal! 1 gramm sót 1 deciliter felforralt, langyosra hűtött vízben oldjunk fel és töltsük régi orrspray flakonjába, vagy korábban megvásárolt orrmosó készülék tartályába, esetleg orröblítő kancsóba. Naponta többször váltott orrlyukkal öblítsük át az orrunkat.

 

  • Igyunk rengeteg forró folyadékot! - például húslevest vagy gyógyteákat

 

  • Készítsünk házi gyógyteát! - például gyömbérből

 

  • Fekete retek belsejét hagyjuk állni pár kanál mézzel egy éjszakára és másnap fogyasszuk el.

 

  • Inhaláljunk eukaliptuszolajos vagy borsmentás keverékkel! 

 

  • Náthavírus esetén meleg sót tegyünk kis zsákba, vagy tiszta zokniba és melegítsük vele az arcunkat, azaz az arcüregünket.

 

  • Fogyasszunk fokhagymát, hagymát, vagy főzzük meg és lélegezzük be a gőzét!

 

  • Tegyünk plusz egy párnát a fejünk alá alvás közben!